Дарія Шевченко

На сміттєзвалищі у Зборівському районі скоро запрацює станція дегазації

malashovetskiy-poligon-govten-2020

На Малашівському полігоні Зборівського району працює спеціальна сміттєсортувальна лінія. Найближчим часом тут з’явиться станція дегазації, що сприятиме процесу знезараження та відкачування з полігону звалищного газу та перетворюватиме його у «зелену» електроенергію.

Як зазначив міський голова Сергій Надал, впродовж кількох десятків років Тернопільщина мала проблеми зі збором та утилізацією твердих побутових відходів, проте зараз громада має власний сучасний полігон.

- Вперше за десятки років нам вдалося вирішити глобальну проблему зі збором  та захороненням твердих побутових відходів. І зараз Тернопільська громада має власний сучасний полігон, де вже працює сміттєсортувальна лінія, проходить захоронення відходів та виробництво електроенергії, згенерованої зі звалищного газу полігону. Відтепер жителям громади не потрібно самостійно відсортовувати сміття, адже це професійно виконується на полігоні, після чого органічні сполуки підлягають захороненню. Зараз триває завершення пусконалагоджувальних робіт газогенераційної установки, і уже незабаром ми зможемо успішно постачати «зелену» електроенергію. Цим самим ми вирішимо екологічну проблему, тому що захоронення на полігоні відбувається виключно органічних відходів без хімічних сполук, а по-друге, газ метан, який утилізується, є небезпечним та часто спричиняє пожежі на полігоні, - сказав Сергій Надал.

Відтепер кошти на утримання, обслуговування та рекультивацію полігону не витрачатимуться з місцевого бюджету. Забезпечуватиме роботу Малашівського полігону компанія ТОВ «Еко-Лідер Т». З нею укладено договір на оренду ділянки на 49 років. Окрім того, сусідні селища та громади сплачують кошти, які надходять до місцевого бюджету, за використання Малашівського полігону.

Поки на території полігону відбувається будівництво станції. Зараз ту проходить процес буріння вертикальних свердловин, через які відкачуватиметься шкідливий газ метан і далі по трубах транспортуватиметься до газових фільтрів, а потім спалюватиметься для виробництва електроенергії.

- Згенерована електроенергія подаватиметься у загальну мережу і згодом продаватиметься за зеленим тарифом. Вперше в Україні на Малашовецькому полігоні буде застосовуватися змішаний вид відбору метану (вертикальні і горизонтальні свердловини), - повідомляє міська рада.

Про терміни завершення будівельних робіт поки не повідомляють.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео