Віра Олександрович

Жителів Тернопільщини закликали не їсти 31 грудня традиційні олів’є і «шубу» (фото)

Основне

Менше їсти, більше рухатися, відмовитися від копченостей, тортів і консерв, а натомість обрати овочі і фрукти – саме так виглядає здорове меню на свята.

Такий варіант запропонували жителям Тернопільщини у Пресслужбі МОЗ України сьогодні, 30 грудня, напередодні традиційних бучних новорічно-різдвяних застіль.

- У нашій країні новорічно-різдвяні святкування часто асоціюються з багато накритим столом із безліччю страв, - визнають медики. - На жаль, смажена і жирна їжа, в’ялені м’ясо і риба, салати з майонезом стали традиційними атрибутами українського святкового меню. Проте не варто забувати: незбалансоване харчування може спричинити розвиток низки хвороб.

Коли люди споживають нездорову їжу, зростає ризик ендокринних захворювань, розладів шлунково-кишкового тракту та серцево-судинної системи, порушується обмін речовин, підвищується ймовірність виникнення ожиріння і навіть онкологічних захворювань, стверджують у МОЗі.

Стіл1
Стіл1

- Крім того, переїдання може зумовити відчуття дискомфорту, важкості та переповненості у животі, а як наслідок – спричинити функціональні захворювання шлунково-кишкового тракту, - продовжують медики. – Тому цього року спробуйте нову традицію і приготуйте «здорове меню», адже страви до святкового столу можуть бути смачними й одночасно корисними.

Щоб зробити святкове меню менш шкідливим, обмежте кількість копченостей і консерв на столі. Вирішили приготувати м'ясо чи рибу? Краще запечіть їх у духовці. Натомість додайте більше овочевих салатів. Але замість магазинних соусів і майонезів приготуйте домашній соус або замініть його заправкою із йогурту чи кефіру з великою кількістю зелені.

- Для підготовки корисного меню рекомендуємо скористатися принципом «Тарілки здорового харчування», - уточнюють фахівці. – Тобто половину вашої тарілки мають займати овочі та фрукти. Втім, не заповнюйте половину цього обсягу картоплею, адже в ній - високий вміст крохмалю.

Окрім того, чверть тарілки мають заповнювати цільнозернові продукти: ячмінь, пшениця, вівсянка, гречка, рис, а також страви, виготовлені з них. Решту тарілки заповніть білковими продуктами: рибою, куркою, квасолею, горіхами. Їх можна додати у салат. До того ж, вони добре поєднуються з овочами, підкреслили експерти.

Стіл2
Стіл2

- Для приготування й заправлення страв обирайте у помірній кількості рослинні олії: оливкову, рапсову, кукурудзяну, соняшникову тощо, - наголошують медики. - Використовуйте менше солі, додавайте різні спеції.

Також у період свят важливо дотримуватися звичного режиму харчування і не вживати надмірну кількість їжі. Голодувати весь день, щоб добряче поїсти ввечері, – погана ідея. Варто теж робити інтервали між трапезами: не менш як 3 та не більш як 4,5 годин

- Стежте за розмірами порцій, - нагадують експерти. - На десерт краще подати невелику кількість фруктів замість тістечок чи торта. Намагайтеся відмовитися від солодких напоїв, що містять цукор, але споживайте більше рідини. Це може бути вода або чай, морс тощо. Щодо алкоголю, то навіть у свята потрібно пам’ятати: безпечної дози немає.

І найголовніше — проводьте більше часу в русі, приділіть час активностям на свіжому повітрі, проте пам’ятайте про карантинні обмеження.

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео