Олеся Поліщук

Жителів Тернопільщини закликають боротися зі злісним бур'яном

unnamed-file1

Фітосанітарні інспектори закликають жителів Тернопільщини знищувати амброзію полинолисту ще до початку її цвітіння.

- На території області запроваджено карантинний режим по амброзії полинолистій  на площі  59,103 га, - повідомили в обласному управлінні Держпродспоживслужбі.  - Землевласники та землекористувачі зобов’язані виконувати заходи по локалізації та ліквідації карантинного організму. 

У службі розповіли, що цей карантинний бур'ян є небезпечним для людини і довкілля, а крім того, його поява у посівах сільськогосподарських культур здатна суттєво знизити урожайність.

Амброзія полинолиста - однорічна яра рослина, зовнішнім виглядом схожа на коноплю, а розмірами і формою листків нагадує полин гіркий. Стебло прямостояче, розгалужене, опушене короткими волосками. На родючих ґрунтах, за достатнього зволоження, і рідкого травостою, окремі рослини досягають 2 - 2,5 м висоти. Сходи з’являються наприкінці березня – в травні, цвіте з середини липня до жовтня, плодоносить у вересні – листопаді. Розмножується амброзія лише насінням, яке утворюється у великій кількості і може  зберігати схожість у ґрунті до 40 років.

Амброзія полинолиста засмічує усі польові культури, особливо - просапні і зернові, а також присадибні ділянки, сади, виноградники, пасовища, луки, полезахисні смуги,  пригнічуючи культурні рослини, оскільки має велику вегетативну масу та розвинену кореневу систему, що може сягати на 4 м вглиб.

Шкідник не тільки «відбирає» воду та елементи живлення у культурних рослин, вона ще й затінює їх, перекриваючи їм доступ до прямих сонячних променів. Під час цвітіння пилок викликає у людей алергію.

-          Щоб уберегти себе від шкідливого впливу, бажано до початку цвітіння вирвати з коренем всі поодинокі рослини на своїй ділянці, - кажуть в Держпродспоживслужбі.

Якщо бур’янів занадто багато, їх доведеться скошувати кілька разів за сезон, не дозволяючи їй зацвісти і дати насіння. У польових умовах: дотримання сівозміни, оптимальні строки сівби, система передпосівного та основного  обробітку  ґрунту, догляд за посівами. Засівання вогнищ бур’яну багаторічними травами, які пригнічують ріст і розвиток амброзії. Також доречним є застосування хімічних препаратів  – гербіцидів.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео