Віра Олександрович

Свято «Випускник-2021» у Тернополі не відмінять, але ходи містом у липні не буде

похиляк

Навчальний рік 2020-2021 років у школах Тернополя мав чимало особливостей. Тож і його завершення не мине без сюрпризів, повідомила начальниця міського управління освіти і науки Ольга Похиляк.

За її словами, і день проведення Свята останнього дзвоника, і дата випускних вечорів - уже відомі. Причому кардинальний вплив на це мала епідемія COVID-19, що триває уже другий рік поспіль і торкнулася усіх сфер нашого життя.

- Цей навчальний рік дійсно був особливим. Це добре, що в нашому обласному центрі діти мали змогу навчатися очно набагато більше, ніж в інших великих містах, - визнає головна освітянка Тернополя. – Частину навчального процесу і нам довелося пройти дистанційно. Саме через це вирішили відмінити ЗНО для тих дітей, які не планують вступати у навчальні заклади вищої освіти. Окрім того, не буде ДПА у 4-9 класах. Як на мене, це – добре.

Ольга Похиляк підкреслила, що ДПА (державна підсумкова атестація – прим.) у 4-му класі – це та ж підсумкова контрольна робота. Проте діти, а особливо їхні батьки, мовляв, надають такій перевірці знань забагато уваги. Відтак, психологічно багатьом учням це важко перенести. Тепер зайвого стресу у них не буде, а оцінку діти отримають таку, яку заслужили своїми знанням і роботою впродовж навчального року.

- Натомість ЗНО у нас розпочинається планово вже 21 травня, - нагадує Ольга Похиляк. – Триватиме тестування у випускників до 15 червня. До 30 червня діти мають отримати на свою електронну пошту всі результати тестів. Тож, забігаючи наперед, повідомлю: випускний ми через це запланували на п’ятницю, 2 липня.

Натомість Свято останнього дзвоника міським школам рекомендували провести 8 червня. Втім, у кожному навчальному закладі можуть із цим визначитися самотужки.

- Кожна школа має право примати таке рішення індивідуально. Зазвичай це відбувається на педагогічній раді, - уточнює освітянка. – Як проводити свято? Знову ж таки, це – фантазія і креатив кожного закладу.

З приводу Параду випускників – новини поки що невтішні, адже таке міське свято вирішили у 2021 році не проводити.

- Так. Це – особливе свято не лише для тернопільських освітян, а й для всього міста, - визнає Ольга Похиляк. – Але ми вже попередньо говорили про це із міським головою, що, швидше за все, ходи не буде. Причина – у тій непростій ситуації, що триває через COVID-19 і ризики заразитися на цю недугу.

За словами Ольги Похиляк, нині вже кожен колектив виробляє власний імунітет – як окремий клас, так і школа. Натомість хода передбачає близьку зустріч учнів і педагогів із різних закладів, що може спричинити «вибух» інфекції.

- Але ж свято «Випускник-2021» ніхто не відміняв! - наголошує вона. – У кожному закладі створять відповідний сценарій, втілять якийсь власний задум. Наприклад, торік уже практикували більшість подібних заходів - на свіжому повітрі. Всім вручать атестати. Випускникам і їхнім батькам не варто хвилюватися.

Принагідно Ольга Похиляк побажала 11-класникам успішно завершити навчальний рік, скласти ЗНО та втілити свої мрії і прагнення.

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео