Орест Сарматський

Хрещений батько голлівудських зірок - 115 років тому народився на Тернопільщині (фото)

chortkiv06

«Хресного батька» голлівудської акторської школи Лі Страсберга згадали на його малій батьківщині – у Теребовлянському районі

 Мандрівний фестиваль Docudays UA завітав до школи у селі Буданів на Тернопільщині 17 листопада. Саме у цей день 115 років тому тут народився Лі Страсберг, всесвітньо відомий засновник та керівник акторської школи, режисер, актор та продюсер, - пише у «Золотій Пекторалі»  Олександр Степаненко.

Лише тоді це було чимале польсько-єврейське містечко у австрійській Галіції. І звалося воно Будзанув. Радянська влада згодом понизить його до статусу села і переозвучить історичну назву.

chortkiv02-1
chortkiv02-1

Так ось, 17 листопада 1901 року, у тому Будзанові, у сім’ї Боруха-Меєра та Іди Штрасберґів народився хлопчик Ізраель. Ймовірно, до рабина його принесли саме у синагогу, будівля якої збереглася у Буданові.

chortkiv03
chortkiv03

Родина Штрасберґів не була надто заможною. І хоча у ній на той час вже народилося четверо дітей, батьки у 1908 році наважилися на еміграцію до Америки. Це, як виявилося, було далекоглядне рішення. Воно врятувало Штрасберґів від жахіть Першої світової війни, а згодом – від знищення разом з усіма тутешніми євреями у часи Голокосту.

Ізраель Штрасберґ за океаном стає Лі Страсбергом. Спочатку він пробує себе в якості актора, а у 40-роках створює у Нью-Йорку школу акторської майстерності «Actors Studio». Незабаром з’являється наступне творче дітище Страсберга – «Actors Studio West» у Лос-Анджелесі. У 1969 році він заснував «Інститут театру і кіно Лі Страсберга».

Школу Страсберга пройшли сотні акторів кіно та театру з цілого світу. Він не вчив прийомам ремесла, трюкам і спецефектам. Він не створював роботів для режисерів. Його творчий метод, багато у чому дотичний школі Станіславського та Мейєрхольда, можна окреслити, як «виховання Актора». «Часто доводиться чути помилкову думку, що чим менше думає актор, тим краще. Якщо актор не спроможний думати, він ніколи не стане Майстром», – любив повторювати Страсберг.

Він вчив думати і співчувати своєму герою. Вчив розуміти, що мав би відчувати персонаж. Лише за умови повного перевтілення в сценічний образ акторське мистецтво несе правду. Лише у цьому випадку глядач вірить йому і співпереживає при зустрічі з мистецтвом кіно та театру…

Ми показали старшокласникам тутешньої школи фото Мерилін Монро, Дастіна Хофмана, Джейн Фонди, Марлона Брандо, Роберта де Ніро, Ала Пачіно ті інших голлівудських «зірок» і поцікавилися: що спільного є у них, окрім того що вони кінозірки і чи не усі були володарями «Оскарів» за кращі акторські ролі. Ми не отримали відповіді. А спільним є те, що їхнім вчителем був Лі Страсберг.

chortkiv04
chortkiv04

Внесок Страсберга у голлівудську школу акторської майстерності є глибоко гуманним по своїй суті. Тому він заслуговує на те, щоб ми згадали про нього сьогодні. У тому числі на Тернопільщині, у Буданові…

chortkiv05
chortkiv05

А ось : Юлія Грушецька на сайті / див. ТУТ / взагіл пише про те, що «коли ви досі не знали хто такий Лі Страсберг, то ви явно не фанат Голлівуду 20 століття та фільмів 50-х років. Дійсно, це найвідоміший представник бомонду тих часів і найкрутіший режисер.

chortkiv07
chortkiv07

В 1918 році смерть старшого брата від епідемії грипу настільки вразила Лі, що він кинув навчання, незважаючи на те, що був у школі відмінником, і завдяки родичу отримав невелику роль у театральній постановці на ідиші. Вже в юнацькому віці Лі почав займатися в театральній школі Clare Tree, а паралельно працював клерком та комірником. Страсберг був вражений майстерністю Станіславського, відвідавши його вистави під час гастролей МХАТу, і у 1923 році кинув навчання заради того, щоб опинитись в його трупі, що й трапилось на наступний рік.

У 1931 році Страсберг став одним із засновників трупи Group Theater (1931). Конкурс на вакантне місце до цієї некомерційної організації був завжди дуже великим, тому Джек Ніколсон потрапив до акторської студії з п’ятого разу, Дастін Хоффман – з шостого, а Харві Кейтелю знадобилось цілих 11 разів. Цікаво, що на один з курсів взяли тільки Мартіна Ландау та Стіва МакКуіна, хоча заяви подали 11 000 чоловік.

chortkiv01-1
chortkiv01-1

В 1966 році, режисер відкриває власну школу в Лос-Анджелесі , а в 1969 році – Інститут театру і кіно Лі Страсберга в Нью-Йорку і Голлівуді. Він також багато грав на Бродвеї.  1964 році Лі підготував свій останній спектакль — «Три сестри», а в 1974 році колишній студент Страсберга Аль Пачіно запросив вчителя зіграти важливу роль другого плану в культовому фільмі «Хрещений батько-2», за яку Лі був номінований на Оскар та Золотий глобус.

У 1926 році Страсберг одружився на Норі Крекян, але через три роки вона померла. Другий раз Лі взяв шлюб у 1934 році із актрисою і викладачем драми Паулою Міллер. У 1966 році вона померла від раку. У цьому шлюбі Страсберг став батьком Сьюзан Страсберг (1938-1999) і Джона Страсберга (народився в 1941). Сьюзан стала актрисою, а Джон пішов стопами батька і став викладати акторську майстерність. Третя дружина Анна Мізрахінародила Лі двох синів: Адама Лі Страсберга і Девіда Лі Страсберга. 17 лютого 1982 Лі Страсберг помер від серцевого нападу в Нью-Йорку. За день до раптової смерті він був введений в Зал театральної слави Америки.

Яскравий факт з біографії

У 1954-му Мерелін Монро з Голлівуду переїхала в Нью-Йорк і вже через рік почала займатися у відомій акторській студії Страсберга. Вони стають близькими друзями і Лі перебуває разом з нею на знімальному майданчику в якості її вчителя. Страсберг захоплювався системою Станіславського, і заради того, щоб актор повністю вжився в роль, відправляв його спати на вулиці та тому подібне. Іноді викладача навіть звинувачували в деякому “перегині”, але він був найкращим педагогом Америки другої половини ХХ століття, серед учнів якого такі культові актори як Пол Ньюман, Джеймс Дін, Роберт Де Ніро, Міккі Рурк та інші. Серед них була і, можливо, улюблена учениця Страсберга — Мерелін Монро. Запис Лі у блокноті Мерелін після чергової схвильованої сповіді: «Не нервуй, Мерелін, ти робиш все чудово і виглядаєш прекрасно».

У 1962-му одна з найуспішніших учениць Страсберга, 36-річна Мерилін Монро, ймовірно, наклала на себе руки. Якось Страсберг заявив, що з усіх акторів, з якими він працював, Монро була тією, хто стояв вище за усіх інших, поступаючись тільки Марлону Брандо. До речі, вона залишила своєму учителеві велику частину свого спадку...

chortkiv08
chortkiv08

Фото – Золота Пектораль та styleinsider

Вибір читачів за тиждень

Відео