Гурт «Чернелівські забави» виконує авторські колядки вулицями Тернополя

Із авторським вертепом прославляють свято Різдва учасники зразкового фольклорно-обрядового гурту «Чернелівські забави». Вулицями Тернополя звучать знані всіма традиційні коляди, а також сучасні тексти на музику учасників гурту.

«Ми включили в цьогорічну вертепну постановку нові коляди. Так люди, підспівуючи нам, збагачують свій репертуар для прославлення народження Христа, - каже керівник «Чернелівських забав» Тарас Сотула. – Також в нас в вертепі є нові персонажі – як от Мудрець, який вміло настановляє людей відмовитись від спокус хитрого Цигана. Вертепна імпровізація завжди зачіпає проблеми сьогодення, які присутні навіть під час свят. До прикладу, розуміння суті святкування, яка не полягає лише в розвагах. Це має бути звіщення радісної новини – Різдва Христового».

Гурт «Чернелівські забави» чотири роки поспіль (2012, 2013, 2014, 2015) ставали переможцями обласного конкурсу зимово-обрядового фольклору «Нова радість стала». А у 2014 році на колегії департаменту культури, релігій і національностей Тернопільської облдержадміністрації  колективу присвоїли звання зразкового. Надалі «Чернелівські забави» виступатимуть на «Нова радість стала» поза конкурсом. 

«Такі митці є прикладом для наших дітей. Вони несуть дух українських звичаїв та моральних цінностей, - каже тернополянка Валентина Задорожна. – Вони бачать це спонтанно, гуляючи вулицями. Це прекрасна атмосфера Різдва в місті».

Оксана БУЧКО

Фото автора

 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео