Лікарка Оксана Попадин - відверто про жіноче здоров’я: «На щастя, молодь починає говорити прямим текстом про те, що їх турбує» (фото)

DSC_8835

З 2000 року Оксана Попадин приймає пацієнтів у жіночій консультації (далі - ЖК) №2. Спочатку працювала акушер-гінекологом у відділенні патології вагітних, а згодом - дільничним акушер-гінекологом у ЖК (здійснювала гінекологічні прийоми, прийоми вагітних, повноцінний супровід вагітності та інше). Закінчивши у Львові курси спеціалізації по УЗД діагностиці лікарка почала обстежувати вагітних. З 2004 року Оксана Василівна працює у Тернополі,  в жіночій консультації №2, лікарем вищої категорії з ультразвукової діагностики.

За роки медичної практики, каже спеціаліст, траплялося чимало випадків, коли, на жаль, доводилось бути свідком того, що жінки починали піклуватися про своє здоров’я надто пізно. Лікарка переконана, що краще сміливо і впевнено зважуватись на життєво важливі кроки, аніж усе життя жаліти, що відкладав плановий візит.

- УЗД діагностика – звучить доволі серйозно. Не кожен зважиться переступити поріг кабінету, де проводять ультразвукові дослідження, без скерування чи бодай цілісного уявлення, що ж воно таке і для чого це нам. Скажіть, а на яких етапах свого життя жінка повинна зважитися на візит до гінеколога та проходити УЗД діагностику?

- До нас звертаються молоді дівчата, які тільки збираються виходити заміж, заводити серйозні стосунки і вони хочуть обстежитися, дізнатися, чи в них усе в порядку зі здоров'ям. Регулярно приходять й ті жінки, які вийшли заміж. Вони ж звертаються для того, аби пересвідчитися, чи з їхнім жіночим здоров'ям все гаразд (переважно на етапі планування вагітності).

Скільки зараз молодих жінок мають скарги на роботу внутрішніх органів... Скоріш за все, це можна пов’язати із екологічною ситуацією, адже молоді дівчата/жінки приходять з такими скаргами, що й важко повірити. Дуже багато хвороб помолодшало. Дівчата, які вийшли заміж, які ще не родили, ми у них знаходимо і фіброміому матки, і кісти. Дуже почастішали випадки появи ендометріоїдних кіст, а вони часто стають причиною безпліддя. В майбутньому, наявність таких кіст викликає досить серйозні проблеми.

- Як щодо молочних залоз? Грудне вигодовування зараз в тренді, а от піклування і турбота жінки про себе…

- Доволі часто дівчата обстежують молочні залози перед вагітністю. У жінок віком від 14 до 35 років виявляють фіброаденоми (доброякісні утворення молочної залози, що виникають в наслідок вузлової мастопатії за рахунок порушення гормонального фону організму людини).

Найчастіше також діагностують у жінок різні форми мастопатії (синдром передменструального напруження молочних залоз, фіброзно-кістозна, фіброзна, вузлова та секреторна мастопатії).

- Про гормональний фон. Щитовидну залозу краще обстежувати періодично з моменту настання певного віку чи варто бити на сполох уже тоді, коли є симптоми порушення її функцій?

- Я рекомендую її заздалегідь обстежувати. Оскільки щитовидна залоза впливає на гормональну функцію, якщо є якісь зміни в її роботі, виникають проблеми з гормонами. Робота ЩЗ відіграє важливе значення у процесі протікання вагітності. Тому, якщо неправильно працює щитовидна, змінюється рівень ТТГ. У вагітних такий збій може викликати загрозу переривання вагітності чи навіть може наступити відшарування плаценти. Найгірше – це коли стаються викидні або ж завмирає вагітність на малих термінах. Тому ЩЗ доцільно обстежувати періодично (раз на півроку).

- При умові нормального протікання вагітності скільки ультразвукових обстежень рекомендується проводити жінкам?

- Перше обстеження рекомендується здійснювати на 11-13 тижні.

В цей період варто визначити:

- ранній розвиток плода;

- скільки дітей виношує жінка;

- якщо це близнюкова вагітність, то яка;

- наявність аномалій;

- чи є додаткова рідина в ділянці шиї (вимірювання товщини комірцевого простору);

- очікуваний термін пологів.

Уже під час першого дослідження на такому терміні є можливість провести оцінку ризику хромосомних аномалій (таких як синдром Дауна).

УЗД у 18-20 тижнів (оцінка анатомії плода):

- розглядається анатомічна будова всіх органів і систем плода;

- відкидаються вади розвитку в 5 системах організму та найбільш важливих системах – це центральна нервова система і вади серцево-судинної системи;

- визначається очікуваний термін пологів;

- місце розташування плаценти в матці.

В третьому триместрі (останні 3 місяці вагітності) проводиться оцінка росту плода:

- чи дитина зростає належним чином;

- чи достатньою є кількість навколоплідної рідини;

- розташування дитини;

- чи існує підозра на проблеми, яких не могли виявити раніше.

- А доплерометричне дослідження – також робота лікаря УЗДиста?

- Так. Іншими словами - дослідження кровоплину. Ультразвуковий сканер дозволяє також досліджувати кровоплин до плаценти або в певних кровоносних судинах.

Це дослідження надає важливу інформацію про те, наскільки добре працює плацента, а також про стан плода.

А всі інші (наступні візити) - це суто індивідуально. Лікар дивиться показах, усе залежить від того, як протікає вагітність. Частіше направляють жінок при надії на УЗД для того, аби впевнитися, що вагітність протікає добре і не виникне потреба у оперативних втручаннях.

- А як бути породіллям? Адже раніше жінкам проводили ультразвукове дослідження у післяпологовий період, переважно уже на третій день після пологів. В основному лікарі дивилися на те, чи нормально відбувається процес скорочення матки. Уже з огляду на це вирішували, коли виписувати жінку з пологового будинку.

- Зараз, скажімо так, це вийшло це з моди. У післяпологовий період жінки переважно уже самі звертаються до лікаря. Приходять на огляд через два місяці, дехто через півроку.

- Добре, тут про зрілих жінок усе зрозуміло. А дівчатка-підлітки, у яких відбувається становлення репродуктивної функції, коли їм варто вперше приходити на огляд до лікаря УЗД і коли вони все ж приходять?

Ще до недавнього часу не було прийнято говорити відкрито про статеве дозрівання і про жіноче здоров'я. Уже коли одружувалися, жінки приходили до розуміння, що потрібно вперше відвідати лікаря гінеколога і піти на УЗД.  Але сором’язливість і відсутність відвертих бесід у процесі статевого виховання спричиняли відтермінування такого візиту.

- Так, направду, молоді дівчата зараз відкритіші. У мене був випадок - вчора приходила дівчинка 14 років з мамою. Ще навіть менструація не наступила, але дівчинку щось турбувало і вона про це сказала мамі. З'явилися «мажучі виділення» і мама забила на сполох, вирішила звернутися до нас у ЖК.

Дівчинці провели ультразвукове дослідження і, на щастя, в процесі обстеження нічого загрозливого для здоров’я виявлено не було. Всі фізіологічні процеси протікали нормально.

Але був і такий випадок, коли дівчинка, у якої ще не наступала менструація, скаржилась на сильні  болі у животі. Так, була кіста і вже потрібно було лікувати. Після проходження лікування провели повторне обстеження, пішла менструація... для неї ця історія закінчилася благополучно.

Зараз юні дівчатка починають читати пізнавальні та наукові статті на відверті теми. Вони стають більш свідомі, інформація доступна з різних джерел і її можна перевірити. Крім того, дівчатка питають матерів і  звертаються до лікарів не соромлячись. Мабуть, це наслідок меншої різниці у віці, відсутність бар'єрів, як таких, у спілкуванні з дорослими. Уроки статевого виховання у школах, наявність блогів теж ідуть на користь. І мами також починають розмови самі, ще до моменту настання підліткового віку. Стереотипи руйнуються, все зрушується з місця.

На щастя, молодь починає говорити прямим текстом про те, що їх турбує. Немає у підлітків тих комплексів, що у жінок у віці 30+. Зазвичай людям старшого покоління важко пояснити, що саме їх турбує, що стало причиною для візиту до лікаря.

Бажаю здоров'я усім без виключення і ще раз наголошую на тому, що запобігати захворюванням ефективніше та дешевше, ніж лікувати.

  ____ Консультація та попередній запис за тел. 067 586 0161 - Попадин Оксана Василівна. Лікар проводить прийом за адресою: вул. Купчинського, 14 (Міська комунальна лікарня №2/ЖК №2) Кабінет 18А (1 поверх).

Фото авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео