Орест Сарматський

ІТ-інновації в агробізнесі, про які варто дізнатись (Агро-новини)

лип11

Над пошуком інновацій працюють селекціонери, біологи, технологи та інші професіонали. І далеко не останнє місце в даному списку займають ІТ-спеціалісти, чиї рішення за останні десятиліття докорінно змінили та продовжують змінювати діяльність багатьох компаній з різних галузей бізнесу.

Великі масштаби бізнесу, залежність від природних та метеорологічних умов, використання габаритної дорогої техніки, часто великий штат працівників, потреби в оптимізації логістики та складування, необхідність моніторингу стану рослин чи тварин — це ще не повний перелік специфічний рис агробізнесу, який зумовлює особливі потреби таких компаній. Пропонуємо розглянути інтелектуальні технологічні рішення, які уже сьогодні допомагають компаніям збільшувати корисний ефект від роботи, відповідати сучасним потребам ринку та ефективніше використовувати наявні ресурси.

  1. Картографія

80% всієї інформації, пов’язаної з діяльністю людини, має геопросторову прив’язку. Коли йдеться про агрогалузь, в якій основна діяльність розгортається на полях, де залучена значна кількість як техніки, так і людських ресурсів — важливість геопросторового фактору зростає до 95%. Застосування сучасних електронних картографічних рішень має ключове значення в даній сфері і допомагає вирішувати багато типових проблем агрокомпаній.

Розглянемо деякі ефективні картографічні рішення, які можна впроваджувати уже сьогодні, та їхній вплив на господарську діяльність агропідприємства.

  1. Логістичні рішення

Діяльність агрокомпаній завжди дуже тісно пов’язана з питанням транспортування та збереження продукції. Сьогодні уже є чимало ефективних логістичних ІТ-рішень, які вирішують завдання побудови оптимальних маршрутів для збору та доставки готової продукції від заготівельників до складу чи заводу.

1108
1108

  1. Моніторинг технопарку

Ретельний моніторинг наявної техніки важливо вести для оптимізації планування капітальних та поточних ремонтів, для попередження передчасного зношення конкретних деталей чи техніки в цілому шляхом ведення обліку та системи нотифікацій.

  1. Аналітика та планування

Важко переоцінити важливість аналізу та планування в цій галузі. Аналітичні системи вирішують такі питання, як планування оптимального сусідства рослин, чергування насаджень з року в рік, планування можливості змішаних посадок на основі ведення архіву посівів і зборів та застосування визначених правил оптимізації процесів.

  1. Спеціалізовані CRM- та HRM-системи

Дозволяють спростити процес управління взаємовідносинами з персоналом, клієнтами, партнерами. Можливість в онлайн-режимі видавати інструкції працівникам та реагувати на їхні запити. В свою чергу, працівник може формувати польові звіти із прикріпленням фото- чи відео-матеріалів, є можливість відстежувати діяльність та ефективність роботи кожного працівника зокрема тощо.

  1. Аналітика та прийняття раціональних рішень

Сучасні інформаційні системи дозволяють забути про оформлені вручну звіти, які забирають чимало часу та зусиль, а також можуть містити неточності внаслідок людського фактору. Сьогодні програмні продукти роблять усе замість вас: обчислюють звітні показники, порівнюють їх із аналогічними за попередні періоди, відображають візуально позитивну чи негативну динаміку, навіть попереджують про «вузькі» місця в технологічних процесах. Це надійна основа для прийняття ефективних управлінських рішень.

  1. Моніторинг здоров’я та якості

Окрема специфіка у агрокомпаній, що займаються тваринництвом. Можливості сучасних інформаційних систем дозволяють:

* підтримувати оптимальний мікроклімат у приміщеннях із тваринами,

* відстежувати динаміку здоров’я, приросту маси тіла та відповідності даних показників критеріям,

* автоматизувати планування структури стада,

* автоматизовано формувати раціон харчування,

* автоматизувати план ветеринарних заходів (щеплень, оглядів, зважувань тощо).

  1. Мобільність

Неймовірні можливості сьогодні перед нами відкривають смартфони та  мобільні додатки. Відстеження та контроль транспортних засобів, контроль водіїв, нагадування, попередження, супровід та підтримка. За допомогою мобільних додатків уся необхідна інформація знаходиться прямо в руках у працівника у будь-якому місці, будь-якої миті. Такі програми допомагають миттєво вносити дані в систему та ділитись ними із іншими працівниками.

AgroPortal.ua за матеріалами Bvblogic

 

Вибір читачів за тиждень

Відео