Орест Сарматський

Італійські вчені вивели нові сорти кольорових томатів (Агроновини)

1301 (Copy)

Група італійських вчених з Політехнічного університету Валенсії та Університету Тусії, лабораторій ENEA, CREA завдяки редагуванню генів отримала томати типу Сан-Марцано різних кольорів, з новими органолептичними, поживними та естетичними якостями. 

Про це повідомляє kurkul.com.

– Ми зберегли типові характеристики, передані вулканічним ґрунтом Везувію без змін, але покращили вміст каротиноїдів, хлорофілу та флавоноїдів, а також процес дозрівання. Кожна мутація розвивала специфічні органолептичні та харчові властивості, – пояснив Джанфранко Диретто, дослідник з ENEA.

За його словами, попри те, що жовті томати не містять стільки антиоксидантів через нижчий вміст лікопіну, вони мають більше амінокислот, вітамінів, ксантофілів та хінонів. Коричневі томати набувають хлорофілу, який, як правило, відсутній у червоних овочах, а також більший вміст цукру та вітаміну Е. Фіолетові набувають антоціанів.

Андреа Маццуккато, науковий співробітник кафедри сільськогосподарських та лісових наук університету Тусії, повідомив, що результати експерименту будуть використовується для майбутніх досліджень. А використання інноваційних технологій, таких як редагування геному, дадуть нові сорти томатів швидше і безпечніше у порівнянні з класичними програмами гібридизації.

На додаток, ці лінії можна перетворити на нові комерційні сорти.

1302 (Copy)
1302 (Copy)

Бджолярам України виділено з бюджету майже 100 млн грн

Українським бджолярам виділено з бюджету  96 млн грн. Заявки на отримання дотацій подали майже 9 тис. аграріїв на.

Про це повідомляє Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства. 

Мінекономіки очікує, що аграрії до кінця 2020 р. використають всі кошти, виділені з бюджету на підтримку бджільництва на цей рік.

Повідомляється, що на сьогодні кількість заявок на отримання дотації на бджолину сім'ю в розмірі 200 грн досягла майже 9 тис.на загальну суму 96 млн грн.

При цьому обсяг заявок на отримання дотацій на утримання великої рогатої худоби — лише 285 на суму 44,8 млн грн за 8968 корів (по 5 тис. грн на одну голову ВРХ).

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео