Іван Чайківський розповів, чи подорожчають продукти через енергетичну кризу

Держава має підтримати підприємства, які дбають про продовольчу безпеку країни, наголошує нардеп

продукти

Визначити аграрні підприємства, які є стратегічними для продовольчої безпеки нашої країни в умовах війни - це першочергове завдання сьогодні.  Держава має допомогти їм з енергоресурсами, аби забезпечити безперебійний виробничий процес. Про це в ефірі телемарафону “Єдині новини” розповів член комітету з питань аграрної та земельної політики, народний депутат України Іван Чайківський.

Сучасне тваринництво без електроенергії фактично неможливе. Тому дуже  важливо безперебійно подавати електроенергію. Сьогодні мало хто з аграріїв не забезпечений генераторами чи не має можливості їх придбати. Практично всі підприємства, з представниками яких я спілкуюсь, - працюють. Але ми маємо сказати собі чесно, що генератор - не той засіб, який сьогодні 24/7 може виробляти електроенергію. Генератори для того, щоб у критичній ситуації забезпечити виробництво електроенергією, але на ньому  довго не попрацюєш і довго молока не подоїш, це мають всі розуміти, - пояснює Іван Чайківський.

Вартість електроенергії  впливає на виробництво і, відповідно, на вартість продукції. Сьогодні електроенергія для підприємств коштує близько 6 грн/кВт, а вартість виробленої генератором - від 12 до 14 гривень, пояснює нардеп.

Я вважаю, що великого зростання ціни не буде. Але держава зі своєї сторони має зробити абсолютно все, щоб підтримати ті підприємства, які сьогодні є важливими для продовольчої безпеки країни: це наші молочники, це підприємства, які виробляють м’ясо свиней, птиці, яйця та хлібопекарські - зазначив Іван Чайківський.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео