Дарія Шевченко

Іван Чайківський розповів, за яких умов може зрости внутрішня ціна на соняшник

Надлишки зерна в Україні чинять тиск на вартість соняшника та інших культур

Народний депутат України, секретар комітету ВРУ з питань аграрної та земельної політики Іван Чайківський зазначив, що внутрішня ціна на соняшник може зрости тоді, коли Україна буде надійним гравцем на світових ринках, а для цього необхідно налагодити додаткові канали експорту зерна, перш за все – морські, пише ukragroconsult.com.

За словами нардепа, Аграрний комітет звертався до Кабміну, пояснюючи, що надлишки зерна чинять тиск на ціну. 

Ситуація з ціною на соняшник не є винятком. Ця проблема також існує з горохом, озимими та ярими пшеницею і ячменем. Думаю, Аграрний комітет розгляне питання з соняшником додатково. Проте зрозуміло, що розв'язання цієї проблеми буде спільним для всіх культур, — розповів політик. 

Іван Чайківський розповів, що було запропоновано створити державний резерв зерна. Такий варіант розглядався за підтримки Польщі та Німеччини. Зокрема, пропонувалось, що ЄС викупив українське зерно.

Він зазначив, що це б допомогло і стабілізувати ціни, і вберегти від голоду країни Африки. Але реалізувати ідею не вдалося, бо все зупинилось через брак коштів. А самостійно Україна цього зробити не може, оскільки і так вже активно залучає фінансування через позики та гранти.

Аграрії чітко розуміють, що триває війна, маємо недовиконання бюджету, а видатки зростають, тому розраховувати на дотацію чи просити пільг від держави зараз точно не варто. Але фермер, який сьогодні продовжує працювати, збирати врожай, у значно кращій ситуації, ніж той, у якого окупанти забрали все. Бо недоотримати, як маємо з ціною соняшнику, це не те що втратити повністю, — підсумував Іван Чайківський. 

Нагадаємо, раніше Іван Чайківський наголошував, що українським аграріям бракує коштів на проведення осінньої посівної кампанії. Щоб вирішити цю проблему – потрібно збільшити об’єми експорту ріпаку. 

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео