Орест Сарматський

Болгарія вдивляється у картини художника з Тернопільщини (фото)

Заставка

У рамках відзначення 30-ї річниці відновлення дипломатичних відносин між Україною та Болгарією в галереї «Руси Карабиберов» в місті Нова Загора відкрилася виставка живопису молодого українського художника родом із Тернопільщини Артура Вирсти.

01
01

02
02

- Про відкриття цієї експозиції домовлялися з її організаторами ще два роки тому. Але пандемія дещо змінила плани. На цьогорічній виставці презентую 20 творів. Усі вони виконані акрилом на великому форматі. Писав їх в останніх два роки. Намагався передати у цих роботах дух України від заходу д сходу, з півночі на південь, - розповів митець нашому кореспонденту.

03
03

IMG_6523 (Copy)
IMG_6523 (Copy)

Серед живописних творів низка знакових, наприклад, робота  із серії «Могутній Дуб», картина «Полонина» - символ Карпат, «Рибка» та «Берег» - символи моря, «Степ» - уособлення величних українських просторів.

IMG_6524 (Copy)
IMG_6524 (Copy)

IMG_6541 (Copy)
IMG_6541 (Copy)

Виставка Артура Вирсти у галереї «Руси Карабиберов» в болгарському місті Нова Загора триватиме до 12 березня.

соняшник (Copy)
соняшник (Copy)

Довідково: Артур Вирста народився 4 червня 1989 року в с. Угринів, що на Тернопільщині. Навчався в Підгаєцькій дитячій художній школі.

У 2004 році поступив у Теребовлянське Вище училище культури на відділ декоративно-ужиткового мистецтва. Потім навчався у Львівському державному коледжі декоративного і ужиткового мистецтва ім. І. Труша на відділі монументально-декоративного живопису. Член Національної Спілки Художників України з 2019р.

Брав участь і займав призові місця у III етапі Всеукраїнського конкурсу учнівської творчості «Об’єднаймося ж, брати мої» в Тернополі, переможець Міжнародного конкурсу дитячої творчості «Бітола-2002» у Македонії. Там здобув перше місце і отримав приз «Золота палітра».

Артур – лауреат обласного огляду-конкурсу юних талантів «І полинуло Тарасове слово» у Тернополі в 2003 році, V обласного фестивалю-конкурсу «Надія 2004», учасник виставки-конкурсу на здобуття обласної мистецької премії імені Ярослави Музики. (Тернопіль 2008 р), всеукраїнського культурно – мистецького проекту « Мальовнича Україна», всеукраїнської виставки «Лубенська художня весна – 2018», «Чарівні барви Дніпра», м. Дніпро, «Осінній салон. Високий замок», м. Львів, «Безмежність мрій», м. Київ, «Ню – Art», м. Кременчук, 2019 р. – « Мальовнича Україна», м. Кропивницький, «Мамай. Степ. Захист». Історично – культурний етно – фестиваль « Мамай фест»,  м. Кам’янське, «Трієнале живопису 2019», м. Київ.

Він - автор персональних виставок у Львові, Тернополі, Вінниці, Одесі, Луцьку.

Твори художника зберігаються в приватних та державних колекціях в Україні та за кордоном.

Фото автора  

Вибір читачів за тиждень

Відео