Віра Олександрович

Жителі Тернопільщини, які мають будинки площею понад 600 кв. м, на пільги розраховувати не можуть

Нерухомість

Податок на нерухоме майно додав місцевим бюджетам Тернопільщини 45,8 млн грн.

Про це повідомили у Секторі інформаційної взаємодії Головного управління Державної податкової служби (ДПС) у Тернопільській області.

- На Тернопільщині за 4 місяці до місцевих бюджетів надійшло 45 млн 784,5 тис. гривень податку на нерухоме майно, - уточнює заступник начальника Головного управління ДПС в області Петро Якимчук. - Це – аж на 8,8 млн грн більше, ніж за аналогічний період торік.

Зокрема, юридичні особи, за його словами, сплатили майже 42,7 млн грн, фізичні особи-власники нерухомості, перерахували 3,1 млн грн цього податку.

- Нагадаю, платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є фізичні та юридичні особи, у тому числі - нерезиденти, які є власниками об’єктів житлової або нежитлової нерухомості, - наголошує фахівець. - Податок нараховують на загальну площу об’єкта житлової та нежитлової нерухомості, у тому числі - їхніх часток. При цьому пільгові розміри майна для фізичних осіб, на які не застосовують ставку податку, становлять для квартири чи кількох квартир, незалежно від їхньої кількості, – 60 кв. м, а для житлового будинку/будинків, незалежно від їхньої кількості, – 120 кв. м.

Для різних типів об'єктів житлової нерухомості, в тому числі їхніх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), пільгові розміри майна для фізичних осіб, на які не застосовують ставку податку, становлять – 180 кв. м.

- Водночас пільги з податку у вигляді неоподатковуваних квадратних метрів (60, 120 і 180 – прим.) для фізичних осіб часто не застосовують, - зауважує він.

Наприклад, цього не роблять щодо об’єктів оподаткування, що використовуються їхніми власниками з метою одержання доходів (здають в оренду, лізинг, позичку, використовують у підприємницькій діяльності), а також - до об’єктів оподаткування, якщо їхня загальна площа перевищує 300 кв. м (для квартири, квартир), 600 кв. м (для будинку, будинків) і 900 кв. м (для різних типів житлових об’єктів).

До речі, ставки податку встановлюють органи місцевого самоврядування. Що цікаво, у Тернополі депутати погодилися залишити все так, як було у попередні роки.

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео