Тамара Коблик

5 листопада в історії Тернопільщини

5

Цього дня народилися:

Заставецький Богдан (1941, с. Литвинів Підгаєц. р-ну Терноп. обл. – 30. 09. 2000, Тернопіль) – географ. Кандидат географічних наук (1986). Перший редактор всеукраїнського часопису «Історія української географії» .

zastavecykiy-bogdan-ivanovich
zastavecykiy-bogdan-ivanovich

Коллєр Єжи (1882, с. Стара Могильниця, Теребовлянського району – 27.03.1970, м. Сколітов, Польща) - доктор філософії, польський літератор, музейник, театральний діяч.

Левицький Михайло (1965, смт Гусятин) – лікар-травматолог, голова  Гусятинської селищної об'єднаної громади.

levytskyj
levytskyj

Лисий Володимир (1893, м. Копичинці, (тепер Гусятинський район, Тернопільська область) — 26.12.1966, Детройт, США) — правник, громадський і політичний діяч. Міністр внутрішніх справ в уряді Українського Державного Правління (1941).

lysyj
lysyj

Мирон-Орлик Дмитро (псевдо: «Максим Орлик», «Брюс», «Піп», «Роберт», «Андрій», «Свєнціцький») (1911, с. Рай, (нині Бережанський район, Тернопільська область) — 25.07.1942, Київ) — відомий ідеолог та діяч ОУН, Крайовий провідник ОУН на Осередньо-Східних Українських Землях.

dmytro_myron
dmytro_myron

Петрицький Михайло (1865, Копичинці, Тернопільщина — 15.02.1921, в'язниця «Холодна гора», Харків) — галицький редактор, видавець, державний і громадський діяч. Працював редактором часопису «Гайдамаки» у Львові, потім обраний послом (депутатом) австрійського парламенту.

petrytskyj
petrytskyj

Семеняк-Штангей Валентина (1963, м. Тальне, Черкаської області) — українська літераторка, журналістка, фотохудожник. Член Національних спілок журналістів (1996) та письменників (2012) України.

семеняк
семеняк

Шабатура Стефанія (1938, Іване-Золоте, Заліщицький район, Тернопільська область — 17.12.2014) — українська митець-килимар, багаторічний політв'язень радянських часів, член Української Гельсінської групи.

shabatura_stefaniya_myhajlivna
shabatura_stefaniya_myhajlivna

Цей день в історії Тернопілля:

1871 року – відкриття залізничної гілки Тернопіль – російський кордон біля Волочиськ (52,8 км).

1967 року – в Тернополі, у центрі площі Свободи, встановили пам’ятник Леніну. Скульптор - О. Роберман. Пам’ятник демонтовано 8 серпня 1990 року.

1981 року - об'єктом природно-заповідного оголошено діброву «Зелений дуб», яка зростає поблизу села Кутянка Шумського району. Площа - 4,5 га. Під охороною — ділянка дубово-соснових насаджень бонітету віком 180 р. Цінна у науковому, господарському та естетичному значеннях

2005 року - в Національному музеї Львова відкрилася ретроспективна виставка творів митця з Тернопільщини Якова Гніздовського з колекцій музеїв Львова, Києва та Тернопіля, присвячена перепохованню праху художника у Львові, а також 90-річчя від дня його народження та 20-річчю з дня смерті.

2008 року - до складу національного заповідника «Замки Тернопілля» ввійшли: замок 1631 року у м.Теребовля, замок XVI–XVII століть у містечку Микулинці Теребовлянського району, замок XVII століття в містечку Золотий Потік, замок 1600 року в селі Підзамочок, замок XIV–XVIII століття в селі Язловець Бучацького району, замок XVI–XVIII століть у селищі Скала-Подільська, замок XVII століття в селі Кривче Борщівського району, замок XVI–XVIII століть у місті Чортків.

Міжнародний день проектного менеджера

Професійне свято цього дня відзначається проектними менеджерами, головним завданням яких є послідовно і надійно вибудувати процес організації робіт з виконання конкретного проекту.

Навчений, грамотний проектний менеджер — це володар системи знань у галузі управління проектом у будь-якій сфері людської діяльності, яка має на меті отримання конкретного і, головне, ефективного результату. У тому числі і нематеріального.

Проектний менеджмент дуже сильно підвищує організаційні здібності людини. Волею-неволею він організує всі робочі процеси, ясно представляючи, які потрібні ресурси, скільки грошей і часу знадобиться для досягнення результату, яка відповідальність лежить на кожному з членів компанії. Одним словом, проектний менеджмент — це наше майбутнє, нові продукти і нові реальні горизонти.

До його переваг відноситься також і те, що скорочується час для видачі завдань, бо люди починають розуміти один одного з півслова, мислити одними категоріями. Наприклад, якщо сказано: потрібно побудувати ієрархічну структуру робіт, — то немає потреби довго і нудно роз'яснювати суть цього завдання.

Проектний менеджер — це людина, що однаково успішно може будувати атомну електростанцію, розробляти сучасний програмний комплекс або вирішувати інші, зовсім не пов'язані з двома першими завдання. Він послідовно і надійно вибудовує процес організації робіт по виконанню проекту, за якого кожен учасник проекту проводить єдину стратегічну лінію компанії.

ooerXlyh3DA
ooerXlyh3DA

В американському штаті Луїзіана, в місті Аббевілле вже понад тридцять років на початку листопада збираються любителі омлетів. Тут відзначається День гігантського омлету. Вважається, що ця традиція пішла від самого Наполеона, який скуштував в містечку Бессьєр цих яєчних ласощів і віддав наказ з усіх курячих яєць, що є в окрузі, створити гігантський омлет для його численної армії. За легендою дні гігантського омлету проводяться в Америці як пам'ять про цю подію.

omlet
omlet

Цунамі призводять до численних людських жертв, завдають величезної шкоди і є спільною проблемою для багатьох країн, про що свідчать, зокрема, події, що відбулися в 1960 році в Чилі, в 1976 році на Філіппінах, в 1998 році в Папуа - Новій Гвінеї, в 1999 році в Туреччині, в 2001 році в Перу, в 2004 році в прибережних державах Індійського океану, в 2009 році біля узбережжя Самоа і Тонга і в 2011 році на сході Японії.

Визнаючи важливість забезпечення готовності до таких випадків і оперативного поширення інформації за допомогою систем раннього попередження, використання традиційних знань і здійснення принципу «зробити краще, ніж було» на етапах відновлення, реабілітації та реконструкції з метою захисту життя людей і запобігання шкоди від цунамі, про що йдеться в Сендайської рамковій програмі по зниженню ризику лих на 2015-2030 роки, Генеральна Асамблея ООН на 81-му пленарному засіданні, яке відбулося 22 грудня 2015 року, постановила оголосити 5 листопада Всесвітнім днем поширення інформації про проблему цунамі (резолюція A/RES/70/203).

h_ua_den_czunami
h_ua_den_czunami

 Іменини сьогодні святкують Гнат, Яків, Єлисей.

Вибір читачів за тиждень

Відео