Віра Олександрович

Карантин: у храмах на Тернопільщині щодня о 11:55 битимуть у дзвони 

Семенюк

Звернення до духовенства і вірян Тернопільсько-Зборівської архиєпархії Української греко-католицької церкви зробив архиєпископ і митрополит Василій Семенюк. Причиною стала небезпека поширення коронавірусної інфекції.

Документ містить 13 важливих пунктів, що стосуються поведінки віруючих у нинішній складний час. Оприлюднили це звернення сьогодні, 20 березня, на сайті Тернопільсько-Зборівської архиєпархії.

Цитуємо документ: «…Будь-які випробування, які отримує людство, не повинні ставати для нас джерелом страху чи підставою до відчаю. Вони є радше закликом до покаяння і очищення, до більшої довіри до Господа, до пробудження живої віри у Христа Воскреслого – переможця гріха і смерті… Використаймо нинішні обставини для вияву діяльної любові і милосердя стосовно наших ближніх. Захищаючи себе від вірусів, які вражають наше тіло, ще більше захищаймо наші душі від вірусів паніки, байдужості, ненависті, гніву, упереджень, гордині, егоїзму. Ставаймо одні для одних опорою у труднощах, розрадою в тривогах, потіхою у смутках, пам’ятаючи, що часто звичайний людський жест  підтримки, щира посмішка, люб’язне слово чи щедра милостиня, здатні відігнати з людського серця страх, смуток і тривогу та запалити в людських душах світло надії та життя…». 

Окрім того, через запровадження карантину на території України, а також із метою недопущення поширення епідемії коронавірусу, у Церкві вирішили дати низку порад парафіянам. Зокрема, на період карантину надали «диспензу (звільнення) усім вірним Тернопільсько-Зборівської архиєпархії від обов’язку фізичної присутності на Божественній Літургії у неділі і свята». Натомість для вірних залишили обов’язок брати участь у Божественній Літургії, яка транслюється медійними засобами (інтернет, телебачення, радіо) або принаймні однієї години спільної чи особистої молитви і читання Святого Письма на час карантину в домашніх умовах.

До того ж, у храмах, де є дзвіниці, щодня о 11:55 доручили робити передзвін.

Фото з сайту Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ

Вибір читачів за тиждень

Відео