Орест Сарматський

Кавуновий мед варить фермер з Херсонщини (Агроновини)

2302 (Copy)

Фермер Іван Яланський із Херсонщини вже 30 років вирощує кавуни. За цей час виростив близько 300 тис. тонн баштанних. Фермер не лише продає кавуни, а й варить з них мед.

- Ми створили своє господарство протягом першого року незалежності України, за місяць після того, як було ухвалено Закон “Про селянське фермерське господарство”. Нам виділили земельну ділянку поблизу Олешківської пустелі – це був справжній пісок, тому вибору у нас не було, адже тут добре рости міг лише кавун – це його природне середовище, – розповідає Іван Яланський.

За 30 років господарювання фермер висаджував близько 40 сортів баштанної культури. Особистий рекорд пана Івана – кавун вагою 47 кілограмів та довжиною 73 сантиметри. Часом він експериментує з сортами та формами – вирощував жовті, квадратні та інші нетипові види кавунів. Наразі гордість Івана Яланського – сорт Кароліна Гросс. На баштан фермера такий кавун потрапив з американського штату Вірджинія. Ці баштанні характеризуються великими розмірами. Фермер з Техасу виростив кавун Кароліна Гросс вагою 67 кілограмів.

- Смакові якості завдяки піщаним ґрунтам завжди хороші, сахаристість висока – херсонський кавун є херсонський кавун, – говорить фермер.

Кавуни Іван Яланський вирощує на продаж та на насіння. Також з баштанних фермер виготовляє олію і пекмез – так званий кавуновий мед. Для цього м’якоть нагрівають і випарюють. У результаті виходить густа за консистенцією солодка паста, яка схожа на мед. Пекмез – корисний продукт, оскільки містить вітаміни, органічні кислоти та фруктозу.

Джерело: https://www.seeds.org.ua

Якою буде роздрібна ціна на мед цього року?

ridkyi-med-750x430
ridkyi-med-750x430

 

У частині регіонів України цього року спостерігалась підвищена смертність бджіл.

Також негода знищила деякі культури-медоноси, тому обсяги виробництва меду будуть меншими за торішні показники. Як це вплине на роздрібну ціну продукту, в коментарі для SEEDS розповів фінансовий аналітик Богдан Слуцький. Яка ситуація з цінами зараз?

- В Україні мед завжди вважався відносно доступним продуктом для гаманців громадян, проте цього року ціни суттєво зросли. В середньому підвищення склало від 25 до 100 гривень за кілограм в залежності від сорту. Наприклад, якщо минулого року роздрібна ціна меду із соняшнику становила 100 гривень за кілограм, то зараз він коштує 125-150 гривень за кілограм, – зазначає Богдан Слуцький.

За словами фінансового аналітика, серед основних причин, які привели до зростання закупівельної та, відповідно, роздрібної ціни на мед, можна виокремити: складні погодні умови (вітри, холод, дощі), що призвело до зменшення пропозиції, подорожчання складових собівартості виробництва меду (зокрема, бджолопакетів та інвентарю, який необхідний для догляду за пасікою). Чого очікувати за кілька місяців?

- Найімовірніше всього, враховуючи вищезазначені обставини, роздрібні ціни на мед восени продовжать зростати або, як мінімум, знижуватися не будуть. Варто додати, що у зв’язку з низькою купівельною спроможністю громадян та високу ціну продукту серед українців може знизитися попит на мед. Тоді виробники будуть змушені коригувати її, зменшувати, і продавати з незначним заробітком, за собівартістю або взагалі в збиток, щоб товар не залишався на складах. Така ситуація може суттєво вплинути на українських пасічників, сприяти подальшому зниженню обсягу виробництва меду та підвищенню його вартості у майбутньому, – говорить Богдан Слуцький.

Джерело: https://www.seeds.org.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео