Тетяна Бакай

«Казочки від Тетянки»: студентка з Тернопільщини випустила збірку дитячих казок

Також Тетяна Чаприк створила телеграм-канал, де розповідає казки дітям. Таким чином вона хоче хоч трохи розрадити дітей, на долю яких випала війна, що руйнує їх дитинство

“Казочки від Тетянки” – так називається авторський проєкт жительки Іване-Пусте на Тернопільщині Тетяни Чаприк. Це збірка трьох новорічно-різдвяних історій для дітей, які вона написала протягом місяця. У важкому березні 2022 року 20-річна Тетяна створила свій телеграм-канал, де розповідала казки, а нещодавно вирішила випустити ще й збірку. 

Ще до повномасштабного вторгнення я дуже любила читати вірші та виступати з ними  всюди. А коли почалася велика війна, зрозуміла, що хочу щось робити та бути корисною. Тому вирішила допомагати нашим діткам, на долю яких випала війна, яка руйнує їх дитинство. Саме це й мотивувало створити телеграм-канал, щоб діти могли слухати наші українські казочки, до прикладу, коли перебувають в укриттях, - розповіла Терену Тетяна Чаприк. 

Збірка “Казочки від Тетянки” складається із трьох новорічно-різдвяних історій

Як з’явилася казкарка Тетянка

Тетяна Чаприк навчається на юридичному факультеті у Чернівецькому національному університеті. Написання казок стало для неї захопленням, яке вона почала поєднувати з навчанням та щодня наповнювала свій телеграм-канал новими історіями. Важливим став і зворотний зв’язок. Адже коли діти слухали казки, вони могли писати до неї про всі свої переживання, а вона з радістю їх слухала, заспокоювала та підтримувала. 

Я записувала спершу наші українські народні казки, про які діти вже забули, адже їхніми фаворитами стали інші супергерої з мультиків. Я дуже хотіла таким чином зберегти нашу українську літературу та не дати про неї забути. А десь рік тому подумала: чому б мені не спробувати писати власні казки, і так я стала казкаркою Тетянкою, – пригадує студентка.  

На початку усі казки вона записувала на звичайний диктофон, а тепер вже на студійний мікрофон, відповідно і якість звучання стала кращою. 

Першою Тетяна Чаприк видала брошуру “Дівчина з крилами янгола” 

Захопилася дитячою психологією

Першою Тетяна видала влітку минулого року брошуру з казкою “Дівчина з крилами янгола”. Вона дуже сподобалася та запам'яталася дітям. І це ще більше мотивувало казкарку писати власні твори. Хоч вона й здобуває юридичну освіту, однак почала захоплюватися дитячою психологією для того, щоб краще розуміти їх сприйняття та вчити батьків вирішувати проблеми через казку. 

Так, я нещодавно провела 3-денний курс “Юні казкарі”, де діти могли взяти участь та спробувати себе у ролі казкарів. Усі їхні написані роботи я теж опублікувала на своєму каналі, тож вони були задоволені такою можливістю. Батьки щоразу мені пишуть свої позитивні відгуки на казки чи навчальний курс, і це ще більше додає мені натхнення, – каже казкарка.

Хочу, щоб діти за кордоном чули українське слово

Ще одна мета телеграм-каналу “Казочки від Тетянки”, щоб діти, які виїхали за кордон через війну, мали змогу чути українське слово. А теми для написання казок з’являються дуже по-різному та спонтанно. 

До прикладу, я можу гуляти і почерпнути ідею для казки, або ж в країні стається якась проблема і я хочу подати її вирішення саме через казку, або показати, що так робити не варто, – розповідає Тетяна Чаприк. 

Ще з дитинства вона була дуже активною та творчою, тож зараз намагається поєднувати усі справи. Також казкарка зустрічається  з вихованцями дитбудинків, щоб передати їм частинку тепла та любові. 

Казкарка проводить зустрічі з вихованцями дитбудинків 

Фото з особистого архіву Тетяни Чаприк

Вибір читачів за тиждень

Відео