Ростислав Фук

Керівника «Тернопільобленерго» оштрафували на несподівану суму

Після позапланової перевірки штрафні санкції за порушення графіків відключення електроенергії наклали на електромережі та їх керівників у трьох областях

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (далі – НКРЕКП) продовжує здійснювати перевірки операторів систем розподілу електроенергії щодо дотримання ними графіків відключень електропостачання, які були проведені на численні звернення споживачів. Про це повідомили у пресслужбі установи.

Так, під час засідання, що відбулось 25 січня, комісія розглянула акти позапланової виїзної перевірки відкритого акціонерного товариства «Тернопільобленерго». А 24 січня перевірили також «Одеські електромережі» та «Київські електромережі».

За результатами перевірок встановлено, що вказані підприємства допустили порушення вимог Закону України «Про ринок електричної енергії», Кодексу систем розподілу та не дотримувались Ліцензійних умов з розподілу електричної енергії в частині порушення графіків відключень електропостачання споживачам. Зокрема, вони не забезпечували рівномірний розподіл обсягів зниження споживання між споживачами, а також неналежним чином інформували споживачів про перерви в електропостачанні, зокрема, через власні вебсайти, - йдеться в повідомленні.

НКРЕКП винесла рішення накласти на дані товариства санкції у вигляді штрафу у розмірі 85 тис. грн. При цьому Регулятор зобов’язав їх надалі дотримуватись справедливих графіків відключень, а також вимог щодо належного інформування споживачів про перерви електропостачання.

Крім того, НКРЕКП прийняла рішення про накладення на керівників товариств штрафу у розмірі 1700 грн, оскільки їх персональна відповідальність за недотримання принципу недискримінаційності при застосуванні розвантажувальних відключень споживачів електричної енергії передбачена чинним законодавством.

Положення Кодексу систем розподілу вимагають від операторів систем розподілу не допускати дискримінацію між споживачами та/або електропостачальниками, забезпечувати максимально можливий рівномірний розподіл обсягів зниження споживання між споживачами, визначених оператором системи передачі. Ми очікуємо пропозиції від усіх ОСР щодо поліпшення роботи в цьому напрямку, плануємо їх обговорити для напрацювання прийнятного діалогу та співпраці. Разом з тим, Регулятор закликає ОСР дотримуватись чинного законодавства з метою запобігання у подальшому таких порушень, що фіксуються НКРЕКП за зверненнями споживачів, - зазначив голова НКРЕКП Костянтин Ущаповський.

Фото «Тернопільобленерго»

Вибір читачів за тиждень

Відео