Ростислав Фук

Кіберполіцейські та програмісти об'єдналися у боротьбі з кремлівською пропагандою

Стати бійцем інформаційного простору можна, ввівши у месенджері Telegram «StopRussia | MRIYA» або «Народний месник»

Кіберполіцейських, програмістів та волонтерів об’єднала боротьба з російськими фейковими новинами та дезінформацією. З початку війни в Ураїні запрацювала екосистема «Мрія», учасники якої роблять усе можливе, аби протидіяти кремлівським пропагандистам, повідомляють у відділі комунікації Національної поліції Тернопільської області.

За час війни до «Мрії» долучилося понад 215 тисяч людей, які ведуть боротьбу в медіапросторі.

До її системи входить канал «StopRussia | MRIYA», бот для блокування ресурсів та бот “Народний месник” в який можна повідомляти інформацію про переміщення окупантів. Щоб долучитися до боротьби, вистачає мати телефон, комп’ютер та обліковий запис в месенджері Telegram, – кажуть правоохоронці.

Від початку війни кіберполіцейські спільно з волонтерами заблокували понад 4200 ресурсів, які розповсюджували брехливу та фейкову інформацію про діяльність росіян на території України.

До каналу MRIYA може долучитися кожен, адже війна це не лише винищування ворога в зоні бойових дій, але й блокування його інтернет-ресурсів та зупинка проросійської пропаганди.

Стати бійцем інформаційного простору можна, ввівши у месенджері Telegram «StopRussia | MRIYA» або «Народний месник». 

Бот «StopRussia | MRIYA»

@stopdrugsbot – приймає інформацію про фейкові ресурси. Модератори їх перевіряють і відправляють на блокування. Завдяки цьому чат-боту зібрано найбільшу кількість антиукраїнських ресурсів і профілів – понад 50 тисяч.

Канал «StopRussia | MRIYA»

Це спільнота небайдужих українців, які протидіють російській агресії в інтернеті. Цей канал – головна інструкція та засіб комунікації з підписниками щодо блокування ворожих ресурсів. На вказаній платформі щоденно з’являються онлайн-завдання для підписників, свіжі новини та актуальна інформація з кібергігієни.

Бот «Народний месник»

У цей чат-бот надсилають інформацію про пересування ворожої техніки, російських військових та їх поплічників, виявлених мародерів або ж знайдені нерозірвані боєприпаси. Отримані відомості опрацьовують модератори боту та передають правоохоронцям на відпрацювання. Нещодавно сюди також додали опцію зазначення камер відеоспостереження в місцях, де перебувають окупанти.

Сервіс «MRIYA Automatic»

Безкоштовний автоматизований сервіс для боротьби з російською пропагандою, розробниками якого є Banwar та Qlixer Social. MRIYA Automatic працює в хмарі та не використовує браузер вашого комп'ютера чи смартфона.

Гра «Котяцький драйв»

Це благодійна гра-клікер, де ЗСУ, територіальна оборона та поліцейські звільняють рідну землю від рашистської навали.

Віртуальні бої відбуваються на легендарних локаціях: Чорнобаївка, Гостомель і крейсер «москва». У грі необхідно здолати ворожих лідерів, таких як «дон», вусатий тарган і міністр непотрібних справ росії.

Гра безкоштовна й не містить реклами. Її можна завантажити як для смартфона, так і для Windows/Mac.

Фото Національної поліції Тернопільської області та з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео