Орест Сарматський

Кільком районним газетам Тернопільщини загрожує закриття

coronavirus_newspapers_032720istock_media (Copy)

Учасники наради в Тернопільській обласній організації НСЖУ закликали новообраних керівників рад і депутатів усіх рівнів якнайшвидше звернути увагу на проблеми місцевих газет та до активної співпраці із своїми районками.

Як повідомляє Тернопільський пресклуб, започатковуючи процес реформування друкованих ЗМІ, і вже в його ході центральна влада неодноразово декларувала свої наміри допомоги газетам на перших порах їх становлення як вже незалежних видань.

- Врешті-решт, таке зобов’язання прописане у самому Законі «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації». Однак далі декларацій справа не пішла і досі, не зважаючи навіть на цьогорічне повсюдне ускладнення ситуації через економічну кризу, спричинену корона вірусною пандемією, - йдеться у повідомленні.

За словами голови Тернопільської обласної організації НCЖУ Василя Тракала, два-три роки тому Кабмін на клопотання Держкомтелерадіо і Національної спілки журналістів України обіцяв виділити реформованим друкованим ЗМІ по 100 тисяч гривень для стартового розвитку, але, як ми розуміємо сьогодні, то були лише слова.

Місцеві друковані видання разом зі своїми читачами залишилися наодинці перед складними суспільно-економічними викликами. У такій ситуації електронні носії та телебачення все частіше витісняють з інформаційного простору ще зовсім недавно популярні і досить читабельні паперові видання.

Як результат – стрімко падають наклади, а через низькі мінімальні зарплати в редакціях набирає обертів ще одна суттєва проблема – кадрова. Зовсім не випадково подекуди у редакціях залишилося по двоє-троє працівників.

З дистанцій сходять як центральні, так і регіональні місцеві газети. Не обминає, на жаль, ця чаша і видання тернопільського краю. Першою закрилася газета колишнього Тернопільського району, а буквально днями через фінансові труднощі заявили про можливе не оголошення передплати на наступний 2021 рік ще кілька місцевих видань.

Як повідомив Василь Тракало, на зустрічі в обласній організації НСЖУ також було вирішено направити листи-звернення з проханням підтримати реформовані друковані ЗМІ фінансово на адресу Президента України і Кабінету Міністрів.

- Сподіваємось, що журналістів регіональної української преси на цей раз почують у столичних кабінетах. Бо інформаційний захист держави сьогодні є надто важливим, – зазначив він.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео