Колеги не засуджують вчителя, який підняв руку на школяра

Фейсом об тейбл – пам’ятаєте такий вислів? Дослівно він означає: писком об стіл. Ситуація, описана нижче, майже відповідає цьому анекдотично-драматичному вислову, з тією відмінністю, що били головою об парту. І бив учитель учня.

Прикрий інцидент, який міг обернутися й трагедією, трапився 26 травня у школі села Доброводи Збаразького району. До кінця уроків залишалося зовсім небагато. На перерві, після п’ятого уроку 11-річний непосида Юрко Вітик разом з однокласниками дуркували у класі – підкидали гумовий браслет. Однак зненацька до класу зайшов учитель біології Петро Барановський. Надмірна активність хлопчаків чомусь не на жарт розлютила педагога – він вихопив у дітей браслет, а Юрка, який саме у той момент зловив іграшку, вдарив головою об парту. Перелякані п’ятикласники затихли, а Юрко розплакався.

- Він казав, що в нього голова сильно болить, – розповідають однокласники хлопчика. – На наступному уроці ми відвели його додому.

Увечері в дитини почалася блювота і не на жарт перелякані батьки відвезли хлопчика до лікарні. Там і з’ясувалося, що дитину побив учитель, до того ж – завуч школи.

Зараз дитина у лікарні, батьки – поруч з ним, моляться за його одужання. Хлопчик знаходиться в хірургічному відділенні Тернопільської обласної лікарні. Йому щодня ставлять крапельниці, він не встає, бо увесь час крутиться голова. Подейкують, що у Юрка колись уже була травма голови, в «виховний момент» педагога спровокував рецидив.

- Та Юрко нормальна дитина, непосидюча, як і всі хлопчаки його віку, – говорять односельці. – Але травму голови колись мав – чи то впав звідкіль, чи вдарився, чи ще при пологах яку травму отримав, от батьки його і оберігали, щоб не дай боже чого не сталося. А тут таке, та ще й від учителя!

У школі про інцидент говорять неохоче, але колеги Петра Барановського захищають. Кажуть, і педагог хороший, має звання старшого вчителя, його вихованці неодноразово ставали призерами олімпіад різних рівнів. А тут просто нерви не витримали, але дитини ніхто не бив.

- У нього 25 років стажу, 17 з яких працює завучем, – говорить директор Добриводівської школи Іван Котяш. – А хлопчик цей такий собі, посередній учень. Так, непосидючий, кажуть, колись навіть з трактора падав. Але Петро Теодорович його не бив, просто нагнув головою до парти, на якій лежала та іграшка. Самі знаєте, які тепер діти, от нерви не витримали.

А от в департаменті освіти та науки Тернопільської обладміністрації стверджують, що пояснення такому вчинку учителя немає і його неодмінно звільнять з роботи.

- Тут має бути однозначне звільнення! – категорично налаштований головний освітянин області Любомир Крупа. – Я все розумію – нерви здали, втомлений був, бо кінець навчального року, але свої емоції треба тримати при собі.

Кажуть, що тепер горе-педагог шкодує про свій вчинок. А батьки хлопчика написали заяву до міліції.

- За даним фактом розпочато кримінальне провадження кваліфіковане за статтею 125 частина 1 ККУ – «умисне легке тілесне ушкодження», – говорить керівник СЗГ УМВС України в Тернопільській області Сергій Крета.

Отож тепер горе-педагогу доведеться відповідати ще й перед законом.

Джерело: «Народне слово»

Вибір читачів за тиждень

Відео