Віра Олександрович

Попри карантин і епідемію Тернопіль встигає наповнювати свій бюджет

Виконком1

Додаткові кошти вкотре спрямували у Тернополі на фінансову підтримку комунального підприємства «Тернопільелектротранс». Сума – вражаюча. Добре, що у казні наразі було достатньо коштів.

Нагадаємо, зробили це на засіданні виконавчого комітету 12 травня. Звіт про виконання головного фінансового документу – бюджету нашої громади за І-й квартал 2021 року підготувала заступниця мера із фінансових питань Вікторія Остапчук. 

Остапчук
Остапчук

- Економіка громади частково працювала в умовах карантинних заходів, - нагадує вона присутнім. - Крім того, бюджет втрачав певні кошти від пільг наданих державою щодо сплати єдиного податку. Проте незважаючи на негативні тенденції, які супроводжували Україну і нашу громаду, нам вдалося забезпечити виконання бюджету в цілому на 103,6%. Тобто при плані 557,2 млн грн фактично надійшло 577,4 млн грн.

За її словами, якщо аналізувати власні надходження загального фонду (без міжбюджетних трансфертів – прим.), то планове завдання у місті виконали на 103,6%: при плані 418 млн грн фактично надійшло 432,8. У результаті, в цілому бюджет за власними доходами був перевиконаний на 14,9 млн грн.

- Майже 5,2% дохідної частини бюджету припадає на спеціальний фонд, надходження за яким склали 29,9 млн грн при плані 23,8 млн грн, тобто зверх плану додатково надійшло 6,1 млн грн, - додає вона. - Майже за всіма складовими спеціального фонду вдалося забезпечити виконання планових завдань (крім власних надходжень бюджетних установ – прим.). При плані 18,8 фактично надійшло 14,9 млн грн.

Зверх плану надійшло також коштів пайової участі в сумі 9,2 млн грн коштів: від відчуження майна - 31,9 тис грн і від продажу земельних ділянок - 72,7 млн грн.

Виконком2
Виконком2

- Кошти, що надійшли за І квартал, дозволили у цілому забезпечити виконання видаткової частини бюджету до річного плану на 17,4% та спрямувати на фінансування галузей – 506 млн грн, - додає Вікторія Остапчук. - За рахунок отриманих коштів профінансували заклади освіти - 278,4 млн грн (55% видатків бюджету), охорони здоров’я - 18,9 млн грн, культури - 18,5 млн грн, соціального захисту – 19,3 млн грн. Надійшли кошти і на утримання житлово-комунального господарства - 42,1 млн грн і фізичну культуру та спорт - 13,1 млн грн. 

Приємно те, що не виникло проблем із виплатою заробітної плати з нарахуваннями працівникам бюджетних установ, а також - із оплатою за комунальні послуги та спожиті у звітному періоді енергоносії. 

- Протягом І-го кварталу ми вносили зміни до бюджету громади, - уточнює заступниця мера. - У результаті чого на утримання галузей громади направили 195,8 млн грн, у тому числі за загальним фондом у сумі 42,8 млн грн і за спеціальним – 153 млн грн.

Звітом про бюджет міста за І-й квартал цілком задоволений міський голова Сергій Надал. Адже, хоча цей період був непростим, бюджет Тернопільської громади виконати вдалося. Ба більше, його навіть трохи перевиконали. 

- Сподіваюся, ми збережемо цей показник протягом півріччя, а відтак – зможемо збільшити витрати на ремонти у громаді, - каже він. – Так, ми знову змушені були виділити кошти на фінансову підтримку комунального підприємства «Тернопільелектротранс». По-перше, нинішній тариф є збитковим. Він не покриває витрати. По-друге, вже другий рік поспіль у транспорті їздить обмежена кількість пасажирів. Виручка впала. Через це ми попередньо запланували цьогоріч профінансувати для цього КП аж 80 млн грн.  І ця сума є значно вищою, ніж та, що передбачена для ремонтів дворів і прибудинкових територій. Причому цієї суми може ще й не вистачити! Адже ростуть вимоги до мінімальної зарплати і тарифи на електроенергію комунальні транспортні підприємства тепер мають такі, як і комерційні структури. 

До речі, станом на 01.04.2021 р. за бюджетом громади числиться прострочена кредиторська заборгованість у сумі 2,2 млн грн. Цей борг виник через відшкодування компенсаційних виплат на пільгове перевезення автомобільним і електричним транспортом за 2016 рік. 

Фото із відкритих джерел і зі сторінки Сергія Надала у «Фейсбуці»

Вибір читачів за тиждень

Відео