Євгенія Цебрій

Конфлікт у тернопільському дитсадку: чи била вихователька дитину, встановлять під час службової перевірки

64_main-v1577287362

Про те, що вихователька ймовірно б’є його трирічного сина, написав у соцмережі Facebook батько хлопчика Олександр Ширшин. Малюк відвідує тернопільський дитсадок №26, що на вул. Лесі Українки. 

Тато хлопчика хоче з’ясувати, що насправді сталося. А якщо така ситуація справді була, добиватиметься, щоб подібне більше не повторювалося, а винна вихователька була притягнута до відповідальності, адже йдеться про безпеку дітей. Чоловік навіть готовий звертатися у правоохоронні органи, однак наразі чекає результатів перевірки у дитсадку, де йому обіцяли у всьому розібратися. Тим часом 3-річного Олександра, який останнім часом взагалі відмовлявся відвідувати садок, вже перевели в іншу групу, куди хлопчик пішов із задоволенням.

«Тьотя била»

За словами Олександра Ширшина, його діти - 3-річний Олександр і 2-річна Єва - почали відвідувати дитсадок №26 з літа цього року. Діти почали ходити туди  із задоволення, без плачу, швидко адаптувалися до нового режиму. Однак одного разу поведінка молодшого сина насторожила. 

- Якось він вертається додому з червоною рукою. Його питаються, що сталося, відповідь: «Тьотя била». Дитині 3 роки, навряд чи таке б видумала, бо ніколи схожих вигадок за ним не помічав. Я, звісно, одразу написав «тьоті», сказав, що ввечері зателефоную. І під час розмови, зі слів цієї «тьоті», виявилося, що вона наче просто сильно стиснула руку дитині, а ніжна шкіра дала почервоніння, - написав Олександр Ширшин у соцмережі. - Пояснивши, що таких «просто» більше не має бути і що застосовувати силу до моєї дитини не можна, мені здалося, що ми дійшли порозуміння. 

Через пару тижнів, за словами батька, хлопчик став мовчазним, майже не бігав, вся його активність десь поділася. Почав з будь-якого приводу плакати і капризувати, хоча такого ніколи не було. Після кількох тижнів вдома, знову більш-менш почав приходити до себе. Пішов до садочка і через якийсь час кілька днів підряд не ходив на горщик - пісяв в штани. Просився постійно до мами на руки. Вночі прокидався і в сльозах кликав маму. Наразі майже все продовжується і зараз.

Після того, як маленький Олександр побув два тижні вдома, батьки запитали його, чи йде в садочок. Відповідь була негативна. 

- На питання «чому?», сказав, що тьотя б‘є. На питання “Як?”, сказав, що ножку б‘є і показав рукою як і куди. Нагадаю, що дитині 3 роки. Жодних проявів обманути батьків з його боку не було раніше, - пише Олександр. - Враховуючи зміну в поведінці і слова дитини, я наступного дня пішов з ним до садочку. «Тьоті» на її привітання він показав рукою привіт, а коли я поставив його на землю, то сховався за мене. На моє прохання розповісти, хто його бив, він знову показав похлопування долонею по нозі. А «Тьотя» сказала, що відколи ми з‘явилися, то зі мною одні проблеми, хоча ми докладалися і матеріально, і фізичною працею до благоустрою садочку і жодних зауважень в мою адресу не було.

Pasted into Конфлікт у тернопільському дитсадку чи била вихователька дитину, встановлять під час службової перевірки
Pasted into Конфлікт у тернопільському дитсадку чи била вихователька дитину, встановлять під час службової перевірки

Сказали, що такого не може бути

Олександр вирішив викликати поліцію та представників управління освіти, щоб розпочати процес розслідування та притягнення до відповідальності винних, а вихователька (її прізвища поки батько не називає – ред.) сказала, що буде писати на нього зустрічну заяву. Однак керівництво дитсадка запевнило чоловіка, що все зможуть вирішити в межах садочку, і він вирішив дати їм таку можливість. Водночас батька намагались переконати, що такого не може бути, і діти в цьому віці схильні до фантазування. 

- Я написав заяву на ім‘я завідуючої з проханням провести перевірку, - повідомив Олександр Ширшин. - Сказав, що в поліції та управління освіти поки не буду звертатися, але в разі, якщо ситуація не вирішиться, то наступні кроки будуть саме такі.

Чоловік також додає, що тим часом вихователька, до якої має претензії, написала у батьківський чат і попросила підтримати її. За її словами, він начебто «вивів з рівноваги весь колектив своїми погрозами про поліцію і скарги».

- Тут мене видаляють з чату батьків і пишуть, як я неправильно вчинив, що зірвав заняття та влаштував стрес дітям, хоча дітей ніхто не чіпав і вони навіть не бачили того, що відбувалося, - зазначає Олександр Ширшин. - Батьки сказали, що такого не може бути, бо, якби їхню дитину хтось з вихователів образив, то дитина б про це повідомила. І хоча моя дитина саме так і зробила, мене звинуватили, що я несу нісенітниці. Зараз чекаю результатів перевірки і шукаю психолога, який міг би попрацювати з сином і зробити висновок. Ситуацію просто так в спокої не залишу.

До слова, Олександр Ширшин також додав до свого допису скріншот відгуку мами, яка у 2019 році, як каже він, теж нафантазувала про цю «тьотю». Жінка написала, що стала свідком того, як ця вихователька била і шарпала дитину.

Screenshot_20211206-160044 (Copy)
Screenshot_20211206-160044 (Copy)

Проблема під контролем управління освіти

Як повідомили у міському управлінні освіти, про ситуацію у дитсадку №26 дізналися із допису батька у соцмережі. Вже в понеділок, 6 грудня, начальниця управління Ольга Похиляк поспілкувалися з батьком хлопчика, вихователькою і завідувачкою дитсадка. 

 - Ми готуємо проєкт наказу про проведення службової перевірки щодо фактів, викладених батьком в соцмережі, - повідомила «Терену» заступниця начальниці управління – начальниця відділу дошкільної, середньої та позашкільної освіти Ірина Сум.

Перевірка, за її словами, триватиме в межах тижня.

- Нам потрібно провести анкетування батьків, коли будемо мати інформацію, тоді зможемо зробити висновки, - говорить заступниця начальниці управління освіти. 

Що ж робити батькам, якщо їхні діти скаржаться, що вихователі їх б’ють чи ображають?

- Спершу потрібно звернутися безпосередньо до вихователя і з'ясувати всі обставини. Потім повідомити керівника і він має вирішити це питання, - радить Ірина Сум. - Якби це було вчасно донесено до завідувачки дитсадка, то таких моментів не було б. Скільки працюю, подібних скарг від батьків в управління освіти не надходило. Можливо, вони і були, але проблему могли вирішити на рівні закладу. Якщо дійсно вихователька не права, то вона може сама написати заяву на звільнення. Якщо під час перевірки виявиться, що всетаки вихователька винна і цей факт буде підтверджений, ми будемо пропонувати керівнику винести їй догану або підняти питання про звільнення. 

Деякі батьки вважають, що подібну проблему можна вирішити за допомогою камер спостереження. Однак за словами Ірини Сум, такі камери є лише при входах у дитсадки. Встановити спостереження безпосередньо у групах не передбачено законодавством. 

- У нас вже були звернення з цього приводу, але на це має бути згода усіх батьків. Кожна дитина особистість, яка розвивається, і не завжди батьки погоджуються, щоб хтось з інших батьків спостерігав за їх дитиною - таке застереження було у батьків, коли ми вивчали цю ситуацію, - говорить освітянка. 

Журналістка «Терену» також хотіла дізнатися позицію з приводу ситуації, яка виникла у дитсадку №26, у завідувачки закладу. Телефонувала їй декілька разів упродовж робочого дня, однак на місці її не було. Журналістка залишила працівникам дитсадка свій номер мобільного, і вони обіцяли обов’язково передати його керівниці. Однак до кінця дня 6 грудня завідувачка дитсадка не перетелефонувала. Якщо вона хоче висловити свою позицію, видання готове її опублікувати. 

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео