Олена Чепіль

«Кожен день чекаю на обмін, як на диво», – дружина, яка вже два роки чекає чоловіка з полону 

«У людині можна все вбити, але не віру», – каже вимушена переселенка з Маріуполя Марина Сорока. Зараз жінка проживає у Тернополі, де разом з сином чекає на повернення чоловіка з полону 

“Мене обміняли. Я вдома”, – телефонного дзвінка з такими довгожданими словами нині чекають тисячі українських родин, які живуть з надією, що їхній син, донька, батько, матір, чоловік чи дружина повернуться із російського полону.  

Серед тих, хто вже два роки чекає – родина 38-річного захисника з Маріуполя Михайла Сороки. Його син та дружина на початку повномасштабної війни переїхали до Тернополя і щодня не полишають надії на зустріч. Про незламність, віру і те, що тримає у такі складні часи, Терен поспілкувався з дружиною військовополоненого Мариною Сорокою. 

Життя “до”

Марина і Михайло Сороки одружені вже 12 років. Познайомилися на роботі. Михайло тоді працював у поліції, Марина в держустанові у Маріуполі. 

У 2011 році одружилися. Через рік у молодого подружжя народився син Марко. 

Жили ми втрьох в Маріуполі, який зараз окупований. У нас був приватний будинок. Кожних вихідних збиралися разом з родиною, з друзями, готували шашлик, говорили, сміялися. Весь вільний час проводили вдома в колі близьких людей, розповідає жінка.

Родина жила у Маріуполі

На початку антитерористичної операції Михайло Сорока зрозумів, що не може стояти осторонь. З 2016 до 2019 років служив у 12-й бригаді оперативного призначення. 

Коли закінчився контракт, він звільнився. Проте вже після 24 лютого 2022 року знову повернувся до служби у 12-ту бригаду, розповідає дружина. 

Майже два тижні у підвалі церкви

У Маріуполі не було зв'язку, тому з чоловіком Марина практично не спілкувалася. На початку повномасштабного вторгнення бачилися лише кілька разів. Один із них 3 березня.

Тоді Михайло приїхав додому вночі й завіз нас до підвалу Церкви добрих змін. У тому сховищі було два поверхи в глибину. І там розмістилися близько 400 людей. Ми не знали новин, але чули довкола вибухи, розуміли небезпеку. У підвалі цієї церкви ми були майже два тижні – з 3 по 16 березня, — пригадує Марина.   

Крайній раз Марина бачила чоловіка 7 березня, перебуваючи у підвалі. 

Тоді він разом з іншими військовими привозив  нам необхідні речі. Я стояла у підвалі, а він неподалік тримав двері. Я глянула на нього і спершу не впізнала. Ми обоє були дуже раді бачити один одного, пригадує Марина.

Тримав оборону на “Азовсталі”

Коли в Маріуполі залишатися стало вкрай небезпечно, Марина разом з рідними вирішила рятуватися. 

До 25 березня ми були у рідній домівці. До нас приїхав незнайомий хлопець каже: “Мені тут ваш Міша сказав, щоб я вас вивіз звідси”. Я спершу не повірила, але коли він назвав мені пароль, по якому ми спілкувалися разом з чоловіком, то зрозуміла, що це правда. Ми взяли найнеобхідніше і поїхали, каже пані Марина. 

Вже 14 квітня родина була у Тернополі в родичів. Та навіть попри відносну безпеку довкола, було неспокійно за чоловіка, зізнається Марина. Зв'язку із чоловіком довгий час не було, жінка не розуміла, де він та що з ним.

Зателефонував він мені наприкінці квітня. Це було вночі. Казав, що все нормально. Але я дуже добре пильнувала новини і бачила, що росіяни сильно атакують “Азовсталь”.  Тоді він мені зізнався, що теж тримає там оборону, розповідає Марина Сорока. 

Михайло тримав оборону на “Азовсталі”

Крайній дзвінок Михайла

Оборону бійці тримали 86 днів. Практично без їжі, води та медикаментів, тижнями без сонячного світла давали відсіч російським окупантам й стримували наступ ворога. 20 травня останні бійці міста вийшли за наказом у полон. Серед них був і коханий Марини Михайло. 

Крайній раз він мені телефонував 19 травня і сказав, що вони за наказом виходять в полон. Тоді Міша обіцяв, що їх за кілька місяців поміняють, але пройшло вже два роки і досі нічого, каже Марина Сорока. 

Жінка відразу почала робити все для того, аби підтвердити, що її коханий у полоні. Вона телефонувала в Службу Безпеки України, зверталася в Національне інформаційне бюро (далі НІБ)

Також я знайшла фотографію чоловіка з допиту і відправила в СБУ. Робила все для того, щоб було підтвердження, що він у полоні і підлягає обміну. І це вдалося зробити. Цей статус дає хоч трохи надії, що над ним менше знущатимуться. Це гріє мені душу, каже жінка. 

Не втрачає надії ні на секунду  

Про стан здоров'я чоловіка Марини невідомо. Жінка зверталася в НІБ та в Координаційний штаб, але інформації про його самопочуття та про те, де він конкретно перебуває, не було. Єдину звістку Марині приніс звільнений з полону захисник, який був в одній колонії із Михайлом Сорокою. 

Він мені казав, що Міша трохи блідий, але тримається. Спершу був в одній колонії, а пізніше перевели його в іншу, де мали б частіше виводити на сонечко, розповідає Марина.

За майже два роки Марина Сорока ні на секунду не втрачала надії на швидке повернення чоловіка додому. Жінка робить все можливе, щоб цей момент настав якнайшвидше.

Я практично завжди беру участь в різних акціях, пов’язаних зі звільненням військовополонених. Приходжу з різними плакатами для себе й для сина. Я дуже хочу, щоб усі наші полонені повернулися додому. І коли звільняють наших захисників, то в кожному бачиш частинку свого чоловіка, зазначає Марина Сорока. 

У людині можна вбити все, але не віру 

Жінці дуже важко без чоловіка, вона постійно за ним сумує. 

Я хочу бачити його щасливим, я хочу бачити себе щасливою поруч біля нього. Мені не треба нічого, адже в моїх думках тільки він. Я чекаю на кожен обмін, як на диво якесь, каже вона. 

Тримати стабільний емоційний стан та не зневірюватися Марині допомагає її 10-річний син Марко, а також родичі. 

У людині все можна вбити, але не віру. Мене моя дитина дуже сильно підтримує. Також допомагає тепле спілкування з рідними. Часто всі разом зідзвонюємося по відеозв’язку і довго-довго говоримо. Це дуже допомагає, розповідає жінка.

Тримати емоційний стан Марині допомагають родичі 

Крім того, Марина Сорока знаходить сили для волонтерства. Жінка долучається до зборів, перераховує кошти на дрони, тепловізори, теплий одяг. А якщо не має можливості допомогти фінансово, то розмальовує полотняні сумки-шопери, виставляє їх на продаж, а кошти спрямовує на ЗСУ. Син Марини також малює листівки для військових. Якщо всі будуть гуртуватися, то ворога подолаємо набагато швидше, переконана жінка. 

Фото надані героїнею матеріалу 

Вибір читачів за тиждень

Відео