Кременецька майстриня вміє робити «купавки»

Мотанки із символічним значенням виготовляє Надія Волощук із Кременця. Як зробити лялечку «від хвороб» та «на вагітність», вона розповіла тернополянкам у «Молодій Просвіті».

- Наш майстер-клас по двох ляльках-мотанках. Це ляльки на очищення і на вагітність. Призначені вони для жінок, які уже мають сім’ї, які є берегинями свого дому і які вже мають право отакі ляльки виготовляти, - пояснює пані Надія.

Виявляється, в давнину ляльки-мотанки були радше оберегом, аніж забавкою. До особливих дат у календарі, як от 7 липня, українські жінки мотали їх із замовляннями.

- «Купавка» виготовляється тільки один раз в рік. Це одноденна, себто однонічна лялька. Вона виготовляється напередодні 7 липня. Із першими променями сонця вона пускається на проточну воду, наприклад ріку, - додає майстриня.

На руки цієї лялечки пов’язуються багато ниточок і стрічечок, на кожну з них майстриня  замовляє бажання: чи то позбутись від хвороби, чи від поганих звичок, захистити сім’ю.

Для обрядових ляльок важливим є кожен елемент: сировина, колір ниток та тканини, основа та додаткові елементи. Так, каркасом для «купавки» може бути лише «жіноче» дерево, як от береза чи верба. У неї обов’язково повинен бути білий фартух, червона хустка, а у голівку кладеться чиста вата.

Чималий символізм і у тому, чи використовувались майстринею раніше клаптики тканини, з якої виготовляється мотанка. Так, тканина для «купавки» обов’язково повинна бути новою, адже вона пускається по воді. Ляльку ж на вагітність шиють із клаптиків старого одягу.

- Лялечка на вагітність виготовляється з великими грудьми, з торбинкою, в якій є пророщене зерно. Торбинок можна навішати до 7 штук і  кожна торбинка містить особливий інгредієнт: котячу шерсть, яка символізує домашній затишок, копійку «щоб гроші велися». Пророщене зерно повинно бути білим, підійде пшениця, - розповідає Надія Волощук.

Мотанка на вагітність виготовляється з піднятими догори руками, це символізує уповаючу на вищі сили жінку. Ця лялечка виготовляється для себе. Жінка тримає її біля тіла як особистий оберіг.

На думку народної умілиці, традиції виготовлення мотанок необхідно шанувати не менше, ніж розпис писанок, вишиття та ткання, адже це неоціненна культурна спадщина, яка буде неодмінно цікава етнографам майбутнього.

Юлія Швець, beztaby.te.ua.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео