Тамара Коблик

Крижана краса: на Тернопільщині замерзли водоспади (фото, відео)

Під час морозів водоспади «Дівочі сльози» і Джуринський перетворилися на справжнє диво природи

На Тернопільщині замерз Джуринський водоспад, який є найбільшим серед рівнинних водоспадів України. Також мороз в кригу «закував» травертиновий водоспад Дівочі сльози в урочищі Пустельня. 

Красиві світлини оприлюднили на сторінці Національного парку «Дністровський каньйон» у фейсбуці.

Через значне зниження температури всі три каскади Джуринського водоспаду замерзли, створивши неймовірну льодяну скульптуру з численними бурульками та льодовими краплинами.

Подібне явище - рідкість, адже, за словами працівників національного парку, сніг у Дністровському каньйоні довго не затримується.

Червоногородський (Джуринський) водоспад є гідрологічною пам'яткою природи місцевого значення в Україні. Він є найвищим рівнинним водоспадом України – заввишки 16 м та завширшки до 20 м.

«Дівочі сльози» – унікальний водоспад, подібні є лише в шести країнах.

Водоспад травертиновий, тобто – його основою є мох, який сотнями років ріс, відмирав, кам’янів і ставав основою для росту наступних поколінь цього ж моху.

Зі скелі, біля Дністра, нависає величезна (майже 3,5-4 м) травертинова брила, по всій площі якої стікають і падають краплинки води. В сонячну погоду – це фантастичне видовище переливається всіма барвами веселки. І це саме той водоспад, який варто раз побачити, ніж сто разів почути про нього.

Фото зі сторінки Національного парку «Дністровський каньйон» у фейсбуці

Вибір читачів за тиждень

Відео