Анастасія Кисіль

Куди подівся СOVID-19 на Тернопільщині: лікар-епідеміолог пояснює причини зниження захворюваності

Вакцинація проти СOVID-19 залишається актуальною, наголошує медик. Не варто забувати і про бустерну дозу, носіння масок та соціальну дистанцію

Від початку повномасштабної війни СOVID-19 відійшов на задній план. Дехто вважає, що зараз навіть не варто говорити на цю тему, адже це зовсім не на часі. У соцмережах навіть ширяться жарти про те, а куди ж подівся СOVID-19 після 24 лютого? 

Захворюваність справа суттєво знизилася, - про це свідчать результати щоденних звітів від обласного центру контролю і профілактики хвороб. Однак це пов'язане із зовсім іншими факторами, а не війною, наголошує заступник генерального директора з досліджень біологічних факторів, лікар-епідеміолог обласного центру контролю та профілактики хвороб Володимир Паничев. Він назвав Терену причини зниження захворюваності на СOVID-19.

Медик нагадує, ще у березні Кабінет Міністрів скасував поділ на карантинні зони в Україні та норму про відсторонення від роботи невакцинованих від СOVID-19 працівників. Все це свідчить про покращення епідситуації в країні.

На сьогодні ковідситуація у Тернопільській області стабільна. Захворюваність знижується. Випадків смертності останнім часом не реєструють, - каже епідеміолог.

Основними причинами зниження захворюваності є завершення сезону гострих респіраторних вірусних інфекцій, а також вакцинація і довга тривалість епідемії.

Є цілий комплекс факторів, які вплинули на зниження захворюваності на коронавірус. Настає тепла пора року, коли захворюваність традиційно знижується. Також люди вже виробили імунітет до хвороби. Певна частина жителів області отримала штучний імунітет, за допомогою вакцинації. Інша частина людей отримали імунітет набутий природним способом, адже епідемія триває вже понад 2 роки, - пояснює Володимир Паничев.

Хоч зараз захворюваність низька, вакцинація проти СOVID-19 залишається актуальною, продовжує лікар.

Люди, які свідомо ставляться до хвороби, чи ті, у яких є потреба перетнути кордон, або ж ті, хто в групі ризику, продовжують вакцинуватися. Вакцинація в області не припинена, пункти щеплень працюють, вакцини є, - каже він.

Також Володимир Паничев нагадує про необхідність бустерної дози вакцини.

Природний імунітет чи штучний, тобто набутий після вакцинації, треба підтримувати. Бустеризація - це і є процес підтримання імунітету на  достатньому рівні для захисту організму, - зазначає лікар.

Поки триває тепла пора, погіршення епідситуації медик не прогнозує. 

Володимир Паничев наголошує, що карантинні обмеження у країні не скасували, вони діятимуть принаймні до кінця травня. Тому важливо  дотримуватись протиепідемічних заходів. 

Тернополяни забули про масковий режим. Тому нагадую, що у магазинах, громадському транспорті потрібно одягати засоби індивідуального захисту, зокрема респіратори або захисні маски що закривають ніс та рот, - звертається до краян епідеміолог. 

Також лікар нагадує про дотримання дистанції один між одним не менше 1,5 метра.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео