Ростислав Фук

Жителька Тернопільщини вирощує сто сортів півоній

Щороку жінка поповнює свою колекцію новими сортами, виведеними селекціонерами з різних країн

Сто сортів півоній вирощує квітникарка з села Великі Гаї поблизу Тернополя Світлана Яцишин, пише Сільський Господар.

Раніше я навіть і не знала, що буває стільки кольорів, – каже Світлана. – Завжди думала, що є лише червоні, рожеві і білі. Коли вперше побачила в інтернеті фото сортових півоній, то одразу в них закохалася. Тепер я фанатка цих квітів. Колись півонію називали панською квіткою. У давні часи вона була улюбленицею всіх успішних і багатих людей. У народі вважають, що кущ півоній принесе господареві достаток і успіх у справах.  

У квітнику жінки ранні, середні і пізні сорти півоній. Щороку вона поповнює свою колекцію новими сортами, виведеними французькими, нідерландськими, американськими та українськими селекціонерами. Цвітуть півонії від кінця квітня до кінця червня. Помилуватися ними приїжджають Світланині друзі та знайомі з Тернополя і довколишніх сіл. 

Аби милуватися красунями півоніями, необхідний правильний догляд за ними, – наголошує господиня. – Садити їх найкраще восени: з вересня і аж поки земля не замерзне. Можна й навесні, тільки-но зійде сніг. Головне – встигнути до середини квітня. Ці рослини не люблять літнього садіння. Яму викопую глибоку, розміром у металевий штик лопати, і заправляю попелом, фосфорно-калієвими добривами, піском, дренажем і грибним компостом. Важливо, щоби бруньки рослини були заглиблені у ґрунт на чотири-п’ять сантиметрів, оскільки під час дуже глибокого садіння півонії довго не зможуть зацвісти, а буває, що й взагалі не зацвітуть. Навесні, тільки-но зійде сніг, обробляю рослини протигрибковими засобами і підгодовую селітрою. А пізньої осені – кінським перегноєм. Викопую навколо куща неглибоку траншею і поливаю.  

Щороку жінка поповнює свою колекцію новими сортами, виведеними селекціонерами з різних країн

Відцвілі бутони Світлана обов’язково зрізає. Після цього проводить листове підживлення, яке забезпечує успішний розвиток наступного року. Водночас господиня нагадує про полив. Особливого зволоження рослини потребують улітку: відро води на один кущ. 

Перше обрізання півонії проводжу у жовтні, залишаючи стебла висотою двадцять сантиметрів, – каже Світлана Яцишин. – За перших приморозків, коли стебла повністю почорніють, зрізаю їх до самої землі.  

За словами господині, півонії можна вирощувати на одному місці. Але раз на п’ять років кущі варто ділити. Робити це Світлана Яцишин радить наприкінці вересня.  

Авторка: Марія Безкоровайна

Читайте також: «Ділитися квітами - це ділитися радістю»: родина з Тернопільщини про квітковий бізнес

Фото Сільського Господаря. На головній світлині – Каміла Задорожна з села Кип’ячка Великогаївської громади

Вибір читачів за тиждень

Відео