Китай точить зуби на нашу будівельну галузь

Роботу можуть втратити понад мільйон українців.
Нещодавно на сайті Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України з’явилося повідомлення про підписання Меморандуму з китайською компанією CITIC Construction Co., Ltd.
Відповідно до повідомлення: “Меморандум передбачає отримання Україною позики від кредитних установ та організацій Китаю на загальну суму 15 млрд. доларів США під мінімальні відсотки, терміном на п’ятнадцять років з правом пролонгації”. При цьому, компанія CITIC буде виступати генеральним підрядником проекту.
“Правий сектор” різко засуджує такі наміри Уряду, оскільки вважає, що їх реалізація призведе до знищення як українських виробників будівельних матеріалів, так власне і українських будівельних компаній. Такі побоювання ґрунтуються на відомій практиці китайської економічної експансії, де за китайськими інвестиціями приходить китайська робоча сила та китайські будівельні матеріали та техніка. В результаті реалізації проекту, отримані “інвестиції” будуть виведені в Китай в якості оплати за будівельні роботи та матеріали, Україна буде винна ще 15 млрд. доларів плюс відсотки по кредиту, які невідомо з яких джерел доведеться покривати, а Китай володітиме в Україні нерухомістю, яку цілком ймовірно заселить своєю ж робочою силою для подальшої економічної експансії. На думку “Правого сектора”, реалізація подібних проектів суперечить національним економічним інтересам України.
За оцінками Економічної референтури “Правого сектора”, у випадку залучення таких, м’яко кажучи, не розумних інвестицій, більше мільйона українців можуть втратити робочі місця, а більшість українських компаній, що займаються будівництвом житла або виробництвом будівельних матеріалів – збанкрутують. Це є неприпустимим, хоча, на жаль, і входить у практику уряду Яценюка – за останній рік, відповідно до даних НБУ, кількість штатних працівників в Україні вже скоротилася більш ніж на 1,1 млн. Не хочеться думати, що це свідома політика Кабміну, але реалії наводять на тривожні думки…
Крім того, в урядовому повідомленні згадується, що подібний проект компанія CITIC вже реалізувала в Анголі. Проте, хочемо нагадати шановним урядовцям, що Україна, на відміну від однієї з найслабших економік Африки, має власний науковий та виробничий потенціал в сфері будівництва та виробництва будівельних матеріалів, що без перебільшення є надбанням української нації. Хочеться нагадати, що на сьогодні 80-90% будівельних матеріалів, що використовуються при будівництві житла в Україні – вітчизняного виробництва.
Партія “Правий сектор” застерігає Уряд від необдуманих кроків та закликає відмовитися від планів по укладанню даної угоди з CITIC Construction Co., Ltd. Ми вважаємо, що галузь житлового будівництва може стати одним з локомотивів зростання української економіки і готові запропонувати Уряду альтернативну, більш раціональну модель залучення інвестицій в будівельну сферу України.
Економічна референтура Політичної партії “Правий сектор”.

Вибір читачів за тиждень

Відео