Віра Олександрович

Лікар-епідеміолог вказав на ознаки, що свідчать про наявність «Омікрона» на Тернопільщині

Паничев

Різке зростання кількості хворих, навіть серед дітей, але одночасно – зниження рівня летальності серед інфікованих на COVID-19 фіксують нині медики на Тернопіллі. 

Отже, підхоплюють вірус краяни масово, але переносять недугу переважно легко. На думку заступника генерального директора із досліджень біологічних факторів, лікаря-епідеміолога Тернопільського обласного центру контролю і профілактики хвороб Володимира Паничева, така статистика підтверджує характеристики нового штаму коронавірусу - «Омікрона».

- Ситуація ускладнюється, - каже медик. – Нагадаю, що ми перебуваємо в стані епідемії. Прогнозувалося зростання захворюваності, починаючи із 15 січня. Тож захворюваність за 2-й тиждень 2022 року, порівняно із першим тижнем, зросла практично вдвічі.

До того ж, у міській дитячій лікарні 17 січня (після вихідних, коли зазвичай статистика «падала» – прим.) лежали 29 хворих на COVID-19 і ще 2-є пацієнтів – із підозрою. Також, за словами Володимира Паничева, було чимало інфікованих серед учителів і медиків.

- Ми впевнені, що така ситуація обумовлена саме поширенням «Омікрону», - констатує він. – Адже він характеризується значним зростанням кількості хворих. Ось тому у нас – збільшення лабораторно підтверджених випадків. Критерієм неблагополучної ситуації є виявлення значної кількості хворих дітей, освітян і медиків.

Єдиний позитивний факт – за минулий тиждень знизилася летальність, що також підтверджує характеристики нового штаму коронавірусу - «Омікрона».

- Зменшується кількість людей, що помирають, - вказує лікар-епідеміолог. – Якщо за тиждень до цього було 30 смертей, то за аналізований тиждень – 19. І це так само вкладається в загальну картину характеристики нового штаму коронавірусу.

До слова, на Тернопіллі вже зафіксували понад 111 тисяч доведених випадків COVID-19. Одужали – більш як 105 тисяч людей. Проте «Омікрон» здатен суттєво змінити ці цифри, впевнені у Пресслужбі МОЗ України. Там повідомили: наразі у світі тривають дослідження і вивчення нового штаму, проте перші дані вже є. 

- За попередніми результатами наукових досліджень, «Омікрон» частіше призводить до інфікування в домашніх осередках, порівняно зі штамом «Дельта», - кажуть у МОЗі. - Окрім того, новий штам має коротший інкубаційний період. У середньому, за даними наукових досліджень, він становить 3 доби. 

Також поодинокі дослідження вказують, що відбувається зсув захворюваності на штам «Омікрон» у молодшу вікову групу. Якщо середній вік осіб, хворих на штам «Дельта», був 38,3 року, то на «Омікрон» – уже 30,8 року. 

- Також збільшується і ризик повторного зараження, тобто реінфекції, - уточнюють медики. - У випадку із «Дельтою» він становив близько 2,5%, для «Омікрону» – у понад 5 разів вище - 13%. Попередньо «Омікрон» у 2,9 раза інфекційніший, ніж його попередник, тобто новий штам - дійсно заразніший.

Також у країнах, де його вже виявили, подвоєння випадків зараження на рівні спільноти відбувається в 1,53 дня. Водночас наразі немає інформації для оцінки будь-якої зміни тяжкості інфекції, яку спричиняє «Омікрон». Попередні дані свідчать, що нових незвичних симптомів у хворих на вказаний штам не спостерігається. 

- Однак дані вказують на зниження ризику госпіталізацій серед інфікованих цим штамом, - додають у МОЗі. - Хоча зростання кількості заражень може спричинити і велике навантаження на медичну систему. 

Порівняно зі штамом «Дельта» випадки захворювання на «Омікрон» мають на 15-20% нижчий ризик будь-якої госпіталізації і на 41% - госпіталізації з перебуванням протягом однієї або більше ночей у лікарні. Також наявні дані про те, що ризик надходження у відділення екстреної допомоги чи госпіталізації для «Омікрону» є вполовину меншим. 

- Дослідження з Данії демонструють, що лише в 0,6% хворих на «Омікрон» були госпіталізовані, порівняно з 1,6% хворих на інші штами коронавірусної хвороби, - наголошують у МОЗі. - Водночас у багатьох країнах все ще існує затримка між діагностикою захворювання і безпосередньо госпіталізацією. До того ж, переважну більшість досліджень провели у країнах, де вже високий рівень охоплення щепленнями, а тому до лікарень там дійсно потрапляє менше людей. 

Тож Володимир Паничев принагідно закликав краян правильно використовувати маски, дотримуватися дистанції і регулярно мити руки. 

- Ці речі залишаються ефективними, щоб вберегтися від інфікування будь-яким штамом. – зауважує він. – Окрім того, я хотів би нагадати про важливість вакцинації і ревакцинації, яка набирає обертів на Тернопіллі. 

До слова, станом на 17 січня, від початку вакцинації в нашій області щепили понад 702 300 осіб. Усього в Україні - 14 млн 993 тис. 075 осіб отримали 1-шу дозу, 14 млн 270 тис. 520 - 2-гу дозу. Окрім того, 9 тис. 617 осіб вакцинували додатковою дозою, а бустерною - 99 165. 

Фото з трансляції на сторінці ДУ «Тернопільський ОЦКПХ МОЗ України»

Вибір читачів за тиждень

Відео