Євгенія Цебрій

«Йому потрібен час, щоб розповсюдитися»: лікар-епідеміолог розповів, чого чекати від «Омікрону» (відео)

o_1fmgc8gmh1jd9balpk016nf1qt71k

Вже наприкінці січня наступного року на Тернопільщині може з’явитися новий штам коронавірусу «Омікрон». Ним ризикують захворіти і ті, хто вже переніс ковід. Особливо під загрозою невакциновані. На цьому наголосив заступник генерального директора з досліджень біологічних факторів, лікар-епідеміолог обласного центру контролю та профілактики хвороб Володимир Паничев.

Як він повідомляв раніше, вже після свят, з 15-20 січня наступного року, на Тернопільщині очікують погіршення епідситуації. Згідно з прогнозами, переважно областю циркулюватиме новий штам коронавірусу – «Омікрон».

- Із початку або кінця третього тижня січня наступного року не виключаємо ріст захворюваності. Це прояв циклічності гострих респіраторних захворювань протягом сезону взагалі. А ми перебуваємо в сезоні осінньо-зимовому, і він дуже часто затягується до весни, - каже Володимир Паничев. - Це період захворювань з повітряно-крапельним механізмом передачі. Тому ми очікуємо, що буде певний підйом. Окрім того, він ще може бути спровокований тим, що «Омікрон» знайде своє широке поширення. Він вже підтверджений в Україні і, очевидно, що йому потрібен час, щоб розповсюдитися на всій території.

Як повідомляє Міністерство охорони здоров’я України, в країні вже виявили перший випадок зараження коронавірусом штаму «Омікрон». Інфікований повернувся з Об'єднаних Арабських Еміратів, де мав контакт із хворими на COVID-19. 

- Коли ми говоримо про «Омікрон», ми говоримо про ризики повторного захворювання людей, які вже перехворіли на ковід, говоримо про ризики захворювання вакцинованих, - зазначає лікар-епідеміолог. - Але завжди наголошуємо на тому, що важкість перебігу цього штаму для більшості людей - здорових та щеплених не викликає занепокоєння. На щастя, цей штам не вражає легені. Але він може бути проблемою для людей старшого віку і невакцинованих. Тобто тут знову на нас чатують ті загрози, що і при «Дельті». 

Сьогодні, за словами Володимира Паничева, область перебуває в сезонній епідемії низької інтенсивності.  Поки що активізація епідпроцесу не передбачається. 

- До кінця року і два тижні наступного року прогнози залишаються сталими. У цей період ми перебуватимемо у ситуації зниження захворюваності. Однак, на жаль, на цьому фоні маємо високу смертність серед людей старшого віку, - каже медик. 

Згідно з даними обласного центру контролю та профілактики хвороб, за останню добу на Тернопільщині від ковіду померло восьмеро людей, віком 60-82 роки. 

- Ці люди мали супутні патології і належали до групи медичного та вікового ризику і, на жаль, були невакциновані. І це є серйозною проблемою, - говорить Володимир Паничев. - Для того, щоб зменшити смертність від ковіду, зараз необхідно приділити безпосередню увагу саме цій віковій категорії. Ці люди за перших ознак захворювань верхніх дихальних шляхів мають звертатися за меддопомогою. Вони мають вакцинуватися. Жодних проблем із доступом до вакцин у нас немає. Це можна зробити в будь-який день, навіть у вихідні. Єдине - це бажання людини. Переконати таких людей вакцинуватися мають сімейні лікарі та молодші члени родини. А також, при потребі, все для них організувати. 

Фото, відео з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео