Тамара Коблик

Лікарі врятували двомісячне немовля з Тернопільщини, яке не могло дихати (фото)

Дихальні шляхи дитини заблокувала кіста

У Львові врятували двомісячну крихітку, яка не могла дихати і два тижні перебувала на апараті штучної вентиляції легень. Дихальні шляхи немовляти з Тернопільщини заблокувала кіста. Виконали складне втручання та успішно видалили новоутвір отоларингологи одразу двох лікарень Першого медоб’єднання Львова. Про це розповіли на сторінці медичного закладу у фейсбуці.

Вероніка з Тернопільщини народилася передчасно – на 37-му тижні вагітності. Перші три тижні життя дівчинка була цілком здоровою. А потім раптом виникли хрипи та ускладнене дихання. Тернопільські лікарі діагностували немовляті пневмонію і почали відповідне лікування. Проте дитині лише гіршало – стало складно ковтати та дихати. Лікарі зробили КТ і виявили, що на корені язика дитини утворилася велика кіста, розміром 1,3 см. Вона поступово росла, і це було ризиком для життя. Адже в будь-який момент дитина могла задихнутися.

Для операції дитину скерувати до Львова, у лікарню святого Миколая. Тут спеціалісти одразу провели Вероніці бронхоскопію. Поступово набряк горла у маляти почав збільшуватись, і дівчинці ставало все важче дихати. Лікарям довелося ввести інтубаційну трубку, підключити крихітку до апарату штучної вентиляції легень та ввести у стан медикаментозної коми. За життя дівчинки боролась команда відділення анестезіології та інтенсивної терапії.

Перш ніж виконати термінову операцію з видалення кісти, лікарям довелося провести дитині переливання крові – через низький рівень гемоглобіну. Задля порятунку Вероніки, спеціалісти дитячої лікарні святого Миколая об’єднали свої зусилля з колегами лікарні святого Пантелеймона. Адже це доволі складне хірургічне втручання для такої маленької дитини, - розповідають медики.

Лікарі успішно видалили новоутвір та розблокували дихальні шляхи немовляти. Після операції Вероніка уже повністю одужала і повернулася з батьками додому.

Читайте також: Вийняли серце, щоб видалити пухлину: унікальну операцію зробили у Тернополі (фото)

Пухлина важила 9,5 кг: тернопільські медики провели складну операцію (фото)

5-річного Давида з Тернополя рятували за допомогою робота-хірурга Da Vinci (фото)

Фото зі сторінки Першого медичного об'єднання Львова

Вибір читачів за тиждень

Відео