Віра Олександрович

Ліси на Тернопільщині не захистили і попрощалися до листопада (фото, відео)

Основне

Важливі питання були у порядку денному сесії Тернопільської облради сьогодні, 20 жовтня. Протягом засідання депутати розглянули 10 пунктів, а от підтримати важливе політичне звернення до керівництва держави – не спромоглися.

Варто зауважити, що засідання розпочали на 2 години пізніше, ніж планували. По-перше, у залі бракувало депутатів. Дехто із них веде нині активну агітаційну діяльність, адже бореться за новий мандат. По-друге, довелося терміново скликати засідання бюджетної комісії, бо треба було внести чергові зміни до кошторису-2020. Оскільки вже о 13.22 кворуму у залі не було, очільник обласної ради Віктор Овчарук оголосив про закриття цього засідання і наступну зустріч вже у листопаді.

Сесія1
Сесія1

– Я розумію, чому депутати поспішають, – каже голова. – Але перед тим, як закрити 8-ме засідання 14-ї сесії Тернопільської обласної ради і перенести 9-те засідання на час після виборів, я хочу звернутися до представників усіх політичних партій і до правоохоронних органів. Забезпечити вибори слід відповідно до законодавства. Давайте, ці вибори ми проведемо чесно, демократично. А про факти порушення закону просимо всіх повідомляти на лінію 102. 

Отже, розпочали засідання о 12:00. У залі на той час зареєструвалися 35 обранців Тернопілля. Вони ухвалили новий порядок денний, додавши власні пропозиції, а відтак ухвалили положення про забезпечення житлом окремих категорій громадян і затвердження переліку окремих категорій громадян для забезпечення їх житлом.

Президія
Президія

Власне, засідання дійсно можна вважати плідним. Сварок і дискусій фактично не було. На сесії затвердили плани розвитку комунальних некомерційних підприємств «Тернопільська обласна лікарня «Хоспіс» і «Тернопільська обласна дитяча клінічна лікарня», внесли зміни до програм «Здоров’я населення Тернопілля» (34 «за» - прим.) і «Про підтримку закладів охорони здоров’я» (35 «за» - прим.). З’ясувалося, гроші на нагальні потреби галузі виділили ще 25 вересня, але їх треба було «провести» через програми, аби вийшло законно.

Також депутати проголосували за питання «Про затвердження уточненого фінансового плану комунального некомерційного підприємства «Тернопільський обласний медичний центр соціально-небезпечних захворювань» на 2020 рік» (34 «за» прим.).

Що цікаво, прийняти звернення до керівництва держави щодо ситуації, яка складається в лісовому господарстві України» депутати не спромоглися. Голосували кілька разів, але більш як 30 «за» таки не було, а цього – замало.

Сесія2
Сесія2

– До обласної ради надійшла пропозиція громадської організації «Екоальянс» з приводу колективного звернення громадських організацій лісового, наукового, лісопромислового і мисливського спрямування щодо критичної ситуації, що складається в лісовому господарстві України, – нагадав Віктор Овчарук. – Пропоную його підтримати, адже йдеться про усунення органів самоврядування під час вирішення відповідних питань.

Він особисто цей документ і оприлюднив (цитуємо): «… ми вважаємо неприпустимим високий рівень податкового навантаження, який є сьогодні в Україні. …цей показник на один гектар лісів в Україні є найвищим серед усіх країн Європи. Вважаємо також, що чергова спроба монополізувати управління лісогосподарськими підприємствами, зосередивши його в руках однієї компанії Києві, як це пропонується проектом Стратегії, позбавить органи місцевого самоврядування та місцеві органи виконавчої влади впливу на діяльність лісогосподарських підприємств і формування регіональної політики у веденні лісового господарства».

Сесія3
Сесія3

Оскільки рішення необхідної кількості голосів не набрало, до керівництва країни з приводу можливої катастрофи у лісовому господарстві голова обласної ради передасть лист до Києва. Його підпишуть керівники фракцій. До речі, у порядок денний на початку засідання включили кілька додаткових пунктів. Про це все докладніше читайте на «Терені» згодом.

Фото і відео з трансляції засідання на сайті обласної ради

Вибір читачів за тиждень

Відео