Тетяна Бакай

Літературну гру «ПереФарбованого лиса» провели у Тернополі (фото)

Учасниці приміряли на себе образ літературного персонажа, робили паперову складанку та ділилися досвідом за допомогою каштанів 

Другу гру Мандрівної студії “ПереФарбованого лиса” провели у  креативному кластері Na пошті у Тернополі 15 жовтня. У нашому місті зіграли гру-медитацію на тему вигорання і відновлення за Intermezzo Михайла Коцюбинського. Поспілкуватися та відпочити у цікавому форматі зібралися 9 учасниць, серед яких і тернополянки, і вимушені переселенки з  Маріуполя та Енергодара. 

Літературна гра полягає в тому, щоб зануритись в один з літературних творів, приміряти на себе образ того чи іншого персонажа і спробувати діяти та ухвалювати рішення частково від його імені, частково — з власного досвіду. 

У Тернополі ми зіграли гру-медитацію за новелою Intermezzo. Це новела, в якій детально описаний стан емоційного вигорання і подальший вихід з нього. Власне, під час гри ми пропонуємо дослідити ці стани в собі, відшукати те, що наповнює ресурсом, підживлює і дає сили, - розповіла Терену одна з авторок проєкту, освітянка Валентина Мержиєвська.

Гра мала декілька складових: виготовлення паперової складанки, обговорення та рефлексія. Спеціально для цієї гри складанку розробила львівська художниця Анастасія Гонічар. 

Звісно, є люди, яким більш відгукується таке майстрування, є такі — яким менше. Але в будь-якому разі це налаштовує на неспішну, вдумливу діяльність. Щоб складанка почала вдаватись, необхідно стишити внутрішню метушню і тривожність, - каже освітянка. 

Також у грі використали каштани, за допомогою яких кожна з учасниць ділилася своїм досвідом відновлення внутрішньої енергії та докидала каштан у спільну чашу. Переможницями гри стала кожна із учасниць.

Наші ігри засновані не на змагальності між собою, а на спільному проживанні нового досвіду і можливості подивитися і на літературний твір, і на себе свіжим поглядом, - зазначає Валентина Мержиєвська

На цей момент Мандрівна студія “ПереФарбованого лиса” має розроблені 4 гри на твори Івана Нечуя-Левицького, Михайла Коцюбинського, Панаса Мирного та на вірші українських поетів. Пробні ігри організатори вже провели у Києві і зараз за підтримки Українського Інституту книги вирушили з мандрівною студією по семи містах України. Вже встигли побувати у Львові і Тернополі. 

У наступні вихідні нас чекає Вінниця. У листопаді ще Кропивницький, Харків, Полтава і завершуємо в Івано-Франківську. По завершенні туру ми готові продовжувати відвідини різних спільнот в різних містах, за умови співучасті в організації події. Оскільки робити це дистанційно з іншого міста непросто. Можна сказати, що ми відкриті до пропозицій і вже маємо одне запрошення на майбутнє, - каже співавторка проєкту

Фото надані Валентиною Мержиєвською

Вибір читачів за тиждень

Відео