Віра Олександрович

Локдаун у Тернополі можуть ввести через «британський» штам коронавірусу 

Лікарі

У Тернополі нині роблять усе можливе, аби місто не потрапило до «червоної» зони епідемічної небезпеки і не довелося оголошувати черговий локдаун. 

Втім, у сусідніх областях – ситуація весь час погіршується. Якщо і в нас суттєво зростатиме захворюваність, то на засіданні міського оперативного Штабу із подолання надзвичайної ситуації доведеться ухвалювати набагато жорсткіші рішення. Міський голова Сергій Надал повідомив, що наступну нараду планують провести вже завтра, 2 квітня. Нагадаємо, попереднє засідання відбулося рівно тиждень тому.

– У сусідніх областях – дуже складна епідемічна ситуація, – каже мер. – Кількість хворих росте. Аби контролювати ситуацію, ми проводимо масове тестування всіх організованих колективів. У місті працюють мобільні бригади. Якщо виявляємо хворих, відразу ізолюємо їх і надаємо необхідну допомогу. Ми дійсно робимо все, щоб уникнути «червоної» зони. Але важливою є і поведінка тернополян.

Завдання кожного тернополянина нині — зробити все можливе, щоб місто працювало, впевнений Сергій Надал. Мовляв, від цього залежить добробут кожного і добробут всієї нашої громади.

– Тому я ще раз наполегливо прошу всіх – серйозно ставитися до застережень лікарів, – наголошує мер. – Носіть маски. Використовуйте антисептики. Уникайте масових скупчень людей. Відкладіть різні святкування, адже ми знаємо, що інфікування часто відбувається на ювілеях чи весіллях. Тим самим ви збережете життя і здоров’я ваших близьких. Зрештою, допоможете усім нам пройти цю хвилю епідемії без посилення карантинних обмежень.

Мер принагідно нагадав, що правоохоронці мають право попереджати і штрафувати громадян за порушення протиепідемічних правил. Ба більше, контролюючі служби отримали наказ жорсткіше реагувати на подібне.

Медики вже підтвердили, що на Тернопільщині зараз циркулює «британський» штам коронавірусу, уточнює пан Надал. Він поширюється набагато швидше і легше. До того ж, проявляється новими симптомами і вражає не тільки старших людей, а й молодь та дітей. Причому медики все частіше фіксують ускладнений перебіг недуги у людей віком від 30 років.

До слова, локдаун у Львові вже продовжили до 12 квітня. Вдадуться до жорсткіших заходів карантину і в Києві. Так, із 5 квітня у столиці закриють усі школи та дитсадочки. Громадський наземний транспорт і метро працюватимуть за спеціальними перепустками для пасажирів, тобто перевозитимуть лише працівників підприємств критичної інфраструктури. Роботодавцям рекомендували відправити співробітників на дистанційну роботу або, за можливості, надати відпустки. Заклади громадського харчування продовжать працювати лише на доставку або «на виніс».

Фото зі сторінки Сергія Надала

Вибір читачів за тиждень

Відео