Віра Олександрович

Локдаун у Тернополі поки що відклали, наразі у лікарнях готують додаткові ліжка для хворих на COVID-19 (фото)

Штаб

Лікарня швидкої допомоги у Тернополі стане госпіталем для хворих на COVID-19, а в лікарні №2 тимчасово перепрофілюють на лікування коронавірусних хворих кардіологічне відділення. У такий спосіб в місті створять понад 100 додаткових ліжко-місць.

Про це йшлося на засіданні міського оперативного Штабу з подолання надзвичайної ситуації сьогодні, 2 квітня. Першими там дали слово саме медикам. Відсоток зайнятості ліжко-місць у лікарнях Тернополя, за їхніми словами, сягнув 75-ти. Тож говорити про стабілізацію ситуації із захворюваністю на COVID-19 – передчасно, особливо – на тлі «гарячих» подій, що розгортаються в сусідніх областях.

Надал
Надал

- Якщо ситуація погіршуватимуться, ми будемо змушені йти на посилення карантину, - сказав міський голова Тернополя Сергій Надал. – Так, ми не хочемо «закривати» місто, прагнемо, щоб підприємці працювали, але не маємо права допустити те, що нині відбувається у Львові та Івано-Франківську…

Нагадаємо, нещодавно стало відомо, що у Тернополі циркулює набагато агресивніший «британський» штам COVID-19. Через це навіть були припущення про вірогідне запровадження локдауну.

Паничев
Паничев

Лікар-епідеміолог Володимир Паничев не приховував своєї тривоги. Статистика останніх днів, особливо щодо кількості померлих від коронавірусу, змушує медиків «бити в набат».

- Ми маємо скористатися можливостями, які надає Постанова Кабміну №230. Нагадаю, вона дозволяє введення додаткових обмежень у разі погіршення епідемічної ситуації на окремих територіях, - наголошує фахівець. – Враховуючи це, я би пропонував в подальшому обмежити роботу закладів громадського харчування, дозволивши їм роботу «на виніс», а також – обслуговування клієнтів лише на літніх майданчиках.

Особливий акцент лікар-епідеміолог зробив на недотриманні санітарних вимог у супермаркетах і торгово-розважальних центрах. Мовляв, там уже всі давно забули і про соціальну дистанцію, і про дозволену кількість клієнтів на відповідну площу.

- Це правда, - зауважує Сергій Надал. – Супермаркети у вихідні – як мурашники, туди з’їжджаються зі всієї області. Невідомо що із собою привозять і не знати що із собою потім звідси везуть. 

Даньчак
Даньчак

Статистику по медичних закладах традиційно озвучив начальник відділу охорони здоров’я і медичного забезпечення Василь Даньчак. Втім, цього разу він акцентував свою увагу саме на кількості і заповненості ліжок у міських лікарнях.

- Наразі у наших лікарнях хворими на COVID-19 заповнені 75% ліжко-місць, - стверджує він. – Відповідно, зважаючи на прогнози епідеміологів, ми замислилися про створення додаткових ліжок. Через це пропонуємо лікарню швидкої допомоги перетворити на моногоспіталь для коронавірусних хворих, а в лікарні №2 тимчасово перепрофілювати кардіологічне відділення. У такий спосіб ми додамо близько 120 ліжок. До того ж, не зменшимо обсяги надання ургентної допомоги тернополянам.

Він уточнив, що хірургічну допомогу пацієнтам надалі будуть надавати у лікарні №2, а травматологічну – лише в обласних медичних закладах.

Зауважимо, частина учасників наради була із «зеленою кімнатою» міської ради на відеозв’язку. Врешті всі експерти зійшлися на тому, що вводити локдаун у Тернополі поки що не потрібно, але контроль за дотриманням введених карантинних обмежень – вкрай необхідний. Наступною датою, що може все змінити, визначили 12 квітня.

Фото з трансляції засідання Штабу на сторінці Сергія Надала у «Фейсбуці»

Вибір читачів за тиждень

Відео