Анастасія Кисіль

Ловити рибу в зимувальних ямах на Тернопільщині буде заборонено

IMG_1410

З 1 листопада у Тернопільській області розпочинається осінньо-зимова заборона на лов водних біоресурсів у зимувальних ямах. Триватиме вона до початку нерестової заборони 2022 року.

Тернопільський рибоохоронний патруль пояснює, заборону вводять, щоб зберегти водні біоресурси у зимовий період.

- З настанням холодів у водоймах відбуваються зміни, які впливають на поведінку водних біоресурсів. У риб різко знижується активність, практично повністю припиняється споживання їжі, уповільнюються процеси росту, знижується частота серцевих скорочень, сповільнюються реакції на подразники. В цей час риба дуже вразлива, тому вона збирається в зграї та йде на зимівлю до зимувальних ям. З метою збереження водних біоресурсів у зимовий період Управлінням Державного агентства меліорації та рибного господарства у Тернопільський області видано відповідний наказ від 25 жовтня 2021 р. № 28, - йдеться у повідомленні.

В документі зазначено терміни та перелік основних місць зимівлі водних біоресурсів у водних об’єктах Тернопільської області. Крім того, створено карту заборонених ділянок для вилову водних біоресурсів, яка включає зимувальні ями. На ділянках для любительського рибальства поза межами зимувальних ям у заборонений період риболовля дозволена. При цьому, любительський лов риби дозволяється зимовими вудками із блешнею вертикального блешніння з гачком, не більше №10, мормишкою, наживною і живцевою снастями. Загальна кількість гачків на водоймах загального користування не повинна перевищувати п’яти на рибалку, а на водоймах, де впроваджено платне рибальство – не більше десяти на одну особу. Нагадаємо, цьогоріч за незаконний вилов риби доведеться заплатити в десятки разів більше. Штраф від 34 до 680 грн. Крім штрафу за незаконний вилов нараховуються збитки за кожну виловлену рибину: судака - 3587 грн, сома - 5117 грн, щуки - 3468 грн, сазана (коропа) - 3706 грн, білого амура - 3553 грн, білизни (жереха) - 1649 грн, ляща - 1649 грн, лина - 1598 грн, плітки - 1564 грн, краснопірки - 1564 грн, плоскирки - 1564 грн, карася - 1581 грн тощо.

- Якщо Ви помітили порушення, прохання терміново повідомляти на цілодобову «гарячу лінію» Тернопільського рибоохоронного патруля: (0352) 27-70-34 та (097)427-85-95, - звертається до жителів області рибоохоронний патруль.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео