«Люди Порошенка хочуть очолити корупцію, а не боротися з нею», - Єгор Соболєв

Активісти несуть під парламент двометровий унітаз.

Блок Порошенка разом із Генеральною прокуратурою хочуть взяти під контроль нові органи створені для боротьби з корупцією. Сьогодні активісти збираються принести під Верховну Раду двометровий унітаз, щоб проілюструвати, як Генеральна прокуратура "зливає" кримінальні справи проти корумпованих чиновників.

"Великий план з боку "мародерів" старої системи – очолити корупцію, а не боротися з нею. Президент їх підтримує. Корумповані чиновники дуже бояться, що в них не буде впливу на детективів Антикорупційного бюро і вони першими потраплять під приціл нового відомства", - заявив нардеп Єгор Соболєв.

На думку депутата, уряд вже підпорядкував Національну агенцію із запобігання корупції через "кишенькову" конкурсну комісію. З'ясувалося, що люди, які обиратимуть антикорупційного прокурора, пов'язані: вони надали один одному рекомендації та голосували самі за себе. Уряд затвердив цей вибір, навіть не дочекавшись появи в цій комісії представника Верховної Ради.

Тепер представники Порошенка намагаються вихолостити сенс створення Антикорупційного бюро та Антикорупційної прокуратури.

"Процесуальне керівництво над усіма діями Бюро здійснюватиме антикорупційна прокуратура. Без них не буде ані слідства, ані представництва в суді. Зміни, які проштовхує зараз президентська більшість у парламенті, робить цю прокуратуру напряму залежною від президента. Прокурори деякі справи розслідують, а деякі зливають і роблять це за вказівкою того, хто ними керує. Тому після зміни двох прокурорів після революції не притягнуто до відповідальності жодного з корумпованих чиновників", - вважає голова правління Центру з протидії корупції Віталій Шабунін.

Створення нових органів було однією з головних вимог Міжнародного валютного фонду. Від цього залежить як надання кредитів Україні, так і міжнародний імідж держави.

Експерти вказують, що успіх "людей Порошенка" в підпорядкуванні антикорупційних органів призведе до чергової імітації боротьби з хабарництвом.

"Правки до закону про прокуратуру або зроблять спецпрокурорів борцями з корупцією, або "хлопчиками на побігеньках". Нові поліцейські або будуть забезпечувати закон і порядку, або система перемеле всіх цих красивих патрульних, фото яких виставлені, на жорнах міліцейського вітряка під подихом політичних впливів", - вважає експерт Реанімаційного пакету реформ Андрій Андрушків.

"Це не локальна боротьба за якісь поправки, а дуже добра кампанія для того, щоб поставити нові органи для боротьби з корупцією під контроль старої системи. Якщо вони захоплять ці органи – ми повернемося в кругову поруку часів Януковича, яка наразі ламається", - звертає увагу Соболєв.

Для того, щоб привернути увагу суспільства до спроб Блоку Порошенка запровадити контроль над борцями з корупцією, активісти прийдуть завтра під Верховну Раду. На акцію "Не зливайте антикорупційну прокуратуру" вони привезуть двометровий унітаз.

"В цей унітаз активісти, вдягнені в маски Порошенко, Яреми, Шокіна та Махніцького, "зливатимуть" (вкидатимуть) справи з написами імен ТОП-чиновників. Це – ті справи, що "злила" Генеральна прокуратура вже за нової влади", - йдеться в оголошенні про акцію.

Активісти обіцяють зробити усе можливе, аби не дозволити Президенту безпосередньо впливати на призначення нового прокурора та мати інструмент політичного тиску і розправи над опонентами.

Джерело: znaj.ua

 

Вибір читачів за тиждень

Відео