Віра Олександрович

Майте на увазі: безкоштовними препаратами для лікування гепатиту Тернопільщина забезпечена

Гепатити

На Тернопільщині нині є безкоштовні препарати для лікування гепатитів В/С. У цьому запевнили фахівці Міністерства охорони здоров'я.

За їхніми даними, лікування гепатитів, у разі потреби, зараз є доступним для кожного українця. У регіонах наразі наявні майже 20 тис. курсів для лікування гепатиту С і приблизно 2 тис. — для гепатиту В. При цьому лікування сучасними препаратами має здійснюватися повністю безоплатно для пацієнта, лише коштом державного бюджету.

- Наразі регіон забезпечений курсами лікування від гепатитів, - кажуть у пресслужбі Міністерства охорони здоров'я. - Тож, якщо ви зіткнулися з ситуацією, коли лікар відмовляє у лікуванні у зв'язку з начебто відсутністю безкоштовних ліків, вимагаючи додаткової винагороди, звертайтеся на гарячу лінію НСЗУ - 16-77.

Що стосується Тернопільщини, нині наш регіон забезпечений 1056 курсами лікування, а саме:

Омбітасвір/Парітапревір/Ритонавір + Дасабувір 104
Софосбувір/Велпатасвір 723
Пегінтерферон альфа-2а 3
Тенофовір 226

У МОЗ принагідно наголосили, що всі, хто хоч раз користувався послугами стоматологічних і косметологічних кабінетів, татусалонів, перебувають у групі ризику доти, доки не дізнаються свій гепатит-статус.

До речі, зайшовши на сайт Центру громадського здоров’я МОЗ України, громадяни можуть самостійно дізнатися про наявність конкретного препарату в лікарнях області. Там же, в розділі «Моніторинг наявності препаратів для лікування вірусних гепатитів С та В для дорослих і дітей», можна побачити інформацію про подозову кількість конкретних препаратів.

Довідка. В Україні, за даними експертів, на вірусний гепатит С хворіють понад 1,4 млн осіб, на вірусний гепатит В — понад 620 тис. На жаль, більшість таких хворих не знає про свій діагноз і не отримує лікування (під медичним наглядом із вірусним гепатитом С перебуває приблизно 6,2% осіб, із гепатитом В — 3%).

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео