Оксана Бучко

Меню Клопотенка добереться і до дитсадків Тернополя?

image (1)

Меню Євгена Клопотенка повинне бути присутнім в усіх їдальнях шкіл з 1 січня. Надалі таке харчування впроваджуватимуть і у дошкільних закладах. У тернопільських дитсадках прийняти такі новації готові, каже начальниця управління освіти та науки.

Від шкільного меню страви для дошкільнят відрізнятимуться відповідно до відмінностей у потребах в харчуванні менших і старших дітей.

- Ми зі шкільного меню прибрали деякі спеції (наприклад, хмелі-сунелі) та зменшили кількість продуктів, що використовуються. Малим треба давати 5 разів на день молоко, тому додали більше молочки і різних варіацій страв із молоком. Але меню на 95 % лишилося таким, як у школах, - каже Клопотенко, пише osvitoria.media.

Завдяки такій реформі вихованці дитсадків та учні шкіл повинні полюбити перші страви, а також почати насолоджуватись їжею без трансжирів та шаленої кількості солі.

- З першими стравами в шкільних їдальнях взагалі печаль, - згадував Клопотенко в інтерв’ю на «Укрінформ». - Часто страви, які би мали смакувати гарячими, дітям доводиться їсти холодними і вони жахливі на вигляд. А якщо це червоний борщ, то він має бути дійсно яскравим, мати апетитний вигляд. Але в новому меню зібрані не лише українські страви, а рецепти з усього світу. Щоб школярі розширювали межі географії не тільки у контурних картах, а й у своїй свідомості. Вчились насолоджуватися стравами без трансжирів та шаленої кількості солі. І найголовніше - щоб у них формувались здорові харчові звички. Наприклад, суп мінестроне дозволяє торкнутися італійської культури, лобіо – то грузинська національна страва, буде й мексиканський буріто з сальсою. Я стараюся навернути українців від радянщини до світової гастрономічної культури.

До слова, тернопільські батьки із радістю помічають у меню дитсадків фішболи, хоча таке трапляється вкрай рідко. Також звертають увагу, що на столі під час прийомів їжі бракує фруктів. 

Зараз триває реформа професійних закладів для кухарів, аби повністю завершити оновлення харчування в закладах освіти. Минулого року 8 тернопільських шкіл отримали нове обладнання - плити, холодильники, нові лінії роздачі їжі з підігрівом. І до кінця цього року ще 14 закладів мають оновити обладнання. Більше про те, як меню Клопотенка втілюють у школах Тернополя, а також наскільки там готові до такого типу харчування технічно і психологічно - читайте на «Терені» ТУТ.

Щодо готовності дошкільних закладів міста до такої новації, коментує начальник управління освіти Ольга Похиляк.

- У наших садочках на даний час прекрасне меню, але технічно ми готові також і до новацій, - говорить Ольга Похиляк. – Для цього найперше потрібно проводити опитування, чи батьки хочуть специфічні страви у меню. Адже є вікові особливості щодо типу харчування, окрім того, є індивідуальні рекомендації. Ми зважаємо на те, щоб сезонно додавати фрукти, а взимку – більше овочів із вітаміном С.

Зміни, які точно чекають садочки та школи Тернополя у наступному році, це збільшення фінансування для забезпечення харчуванням соціально-незахищені категорії населення.

- Ініціювали на бюджетній комісії збільшення фінансування на харчування малозабезпечених категорій в дитсадках та школах, - додала Ольга Похиляк. – При затвердженні бюджету будемо знати точні цифри.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео