Віра Олександрович

Мешканці усіх 739-ти будинків у Тернополі вже повинні бути із теплом

Тепло_ф

До вечора середи, 13 жовтня, тепло у своїх квартирах мали отримати мешканці усіх 739-ти будинків, які обслуговує КП «Тернопільміськтеплокомуненерго».

У цьому запевнив міський голова Сергій Надал. Щоправда, він уточнив, місцями все-таки можуть виникнути проблеми із теплопостачанням, але - через неполадки у внутрішньобудинкових мережах. За них відповідальні не комунальники, а ті, хто взяв будинок на обслуговування – ОСББ або жек.

Надал
Надал

- Опалювальний сезон із 10 жовтня розпочали для закладів дошкільної освіти, шкіл і лікувальних закладів Тернополя, - каже міський голова. – Це зробили спеціально, аби до понеділка, коли туди прийдуть діти, у них були комфортні умови. Натомість у вівторок, 12 жовтня, вирішили розпочати опалювальний період для всього населення.

Це також зробили невипадково. За словами Сергія Надала, дату обрали тому, що прогноз погоди вказував на значне похолодання, а на запуск всієї системи потрібно 2-3 дні. До того ж, із 14 жовтня мали розпочатися «довгі вихідні». Частина городян могла кудись поїхати. Відповідно, могли виникнути проблеми із доступом до труб та підтопленнями. Зрештою, могли бути вихідними майстри. На додачу, сидіти у 4-х стінах за відсутності тепла впродовж вихідних людям також було б некомфортно.

- Вкотре наголошую: технологічний запуск опалення не є одномоментним процесом, - зауважує пан Надал. – Кількість майстрі і бригад також обмежена. Через це ми навіть запросили до роботи приватні підприємства. Тож працівники підприємств та аварійних служб нині працюють у посиленому режимі, щоб забезпечити вчасний запуск котелень і теплопостачання до осель тернополян. Окрім того, вирішили за перших 3 дні від початку опалювального сезону кошти за тепло з людей не брати, поки все остаточно не внормується.

Таблиця
Таблиця

Відповідно до звітів компаній управителів і голів ОСББ, теплоносій в обідню пору 13 жовтня подавали у 697 житлових будинків. Проблеми фіксували традиційні - заповітрення систем опалення.

- Тому принагідно прошу мешканців при відсутності тепла у квартирі відразу звертатися в їхні обслуговуючі підприємства, за потреби – давати працівникам допуск у житло, - додає мер. - Часто через небажання відчинити двері чи відсутність господарів подача опалення може затриматися для всіх мешканців багатоквартирного будинку. І тоді через когось одного страждають усі.

Якщо ж холодно у школі чи в дитсадку, інформувати про це необхідно адміністрацію закладу, адже у кожному з них температура повітря регулюється автономно.

- «Тернопільміськтеплокомуненерго» зобов’язане подати теплоносій до входу в будинок чи установу. І це вже зробили, - стверджує мер. – До початку опалювального сезону ми отримали від жеків і ОСББ інформацію, що всі будинки готові. Але виявилося, що це – не зовсім так. Причому у більшості випадків це стосується будинків, які перебувають на обліку 2-х балансоутримувачів. Вони найгірше справляються з цією роботою, хоча оплату за свої послуги беруть. Я дуже сподіваюся, що після проведення конкурсу на їхнє місце прийдуть відповідальніші фірми.

Тож за остаточною інформацією, вже до кінця дня 13 жовтня всі будинки у Тернополі мали б бути із теплом.

Довідка. У Тернополі працює сервіс сіті-бот «Назар», за допомогою якого жителі міста можуть повідомляти відповідні служби про виникнення комунальних проблем. Для використання сервісу необхідно зі свого смартфону, на якому є Viber чи Telegram, перейти за посиланням і обрати потрібний месенджер. Окрім того, працює цілодобова гаряча лінія мерії, інформаційно-довідкова служба – 15-80 або 0-800-303-522 - з мобільного.

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео