Ростислав Фук

«Ми зробили те, що мали»: родина з Тернопільщини переховувала від нацистів п'ятьох єврейських дітей (відео)

За велике і добре серце Петро Трач отримав звання «Праведник України»

Петро Трач – житель Тернопільщини, який був свідком переслідувань єврейського народу в Україні. Коли йому було 14 років, його родина переховувала від нацистів людей з єврейським корінням. Цю історію розповідають на сторінці Тернопільської обласної державної адміністрації.

Тоді до їхньої хати прийшли троє молодих хлопців, які попросили прихистку. Попри усі ризики батьки пана Петра Розалія та Іван Трачі не змогли відмовити молодикам. У хліві викопали глибоку криївку де й стали переховувати молодих людей. Ще через пів року натрапили на двох маленьких дівчат, які втекли від розстрілу й були вимушені два дні блукати холодним лісом. Попри те, що в сім’ї Трачів уже було 4 дітей, їх прийняли, як своїх. Усе, що мали, ділили порівну й ніколи не нарікали, – йдеться у повідомленні.

Внучка Розалії Трач Лідія Видій розповіла, що одного разу навесні її бабуся мала необережність вивішати випрані штани перехованих хлопців надворі. Це помітила сусідка. Після цього сім’я сильно налякалася, що їх викриють, однак бажання й усвідомлення важливості допомогти було сильнішим аніж страх.

Німці розстрілювали усю сім’ю, коли дізнавалися про переховування євреїв, а у нас їх було аж п’ятеро. Так тривало близько року. Згодом вони усі пішли з фронтом - розповів Петро Трач.

За велике і добре серце чоловікові надали звання «Праведник України», однак пан Петро запевняє, що його сім’я зробила те, що мала зробити.

Читайте також:  У Тернополі вшанували пам’ять жертв Голокосту.

Фото, відео Тернопільської ОВА

Вибір читачів за тиждень

Відео