Олена Чепіль

Мисткиня з Тернопільщини відроджує давню традицію з виготовлення весільних воскових вінків (фото)

Перший свій вінок жінка виготовила у 2018 році на власне весілля

Давню традицію виготовлення воскових вінків відроджує мисткиня з Бережан Віта Білоус. Такі головні убори понад століття тому одягали наречені на весілля. Про процес створення цих унікальних робіт Віта Білоус розповіла Терену.

Перший свій вінок жінка виготовила у 2018 році на власне весілля.

Це для мене особливий головний убір. Складався він із великих розквітлих півоній та їх бутонів. Після цього вінка захопилася їхнім створенням, – розповідає мисткиня.

Перший свій вінок жінка виготовила на власне весілля

Воскові вінки у минулому столітті були поширені по всій Україні, але дещо відрізнялися своїм виглядом. Відтак, Віта Білоус взялася досліджувати цю культуру.  

Вінок – це лише частина українського строю, який відігравав велику роль у довершеності образу. Саме по вінку можна було дізнатись, що дівчина незаміжня. Адже заміжні, мали ховати волосся під хустку чи очіпок, – ділиться мисткиня.

Для створення вінка потрібен гофрований папір, віск та парафін. На виготовлення такого головного убору йде 3-5 днів. Все залежить від складності роботи та розмірів квітки. 

Техніка воскування залишається традиційною. Щоб зробити такі вінки потрібно спочатку створити квіти в потрібних розмірах та кількості. Виготовляю їх з гофрованого паперу, після чого занурюю в розтоплений віск з парафіном. Тут дуже важливо правильно  їх змішати, бо від цього залежить кінцевий результат. Щоб квіти були світлі, потрібно більше парафіну, а віск навпаки робить квіти темнішими, - розповідає Віта Білоус. 

Здебільшого майстриня використовує червоні, бордові, зелені білі кольори квітів. Такі вінки одягає на Великдень, Спаса та інші свята і заходи. 

До слова, Віта Білоус також розмальовує використані гільзи, які волонтери розігрують на благодійних аукціонах, а кошти передають ЗСУ. Мисткиня вважає, що задля перемоги кожен повинен робити те, що вміє найкраще. 

Фото надані Вітою Білоус 

Вибір читачів за тиждень

Відео