Ростислав Фук

Митрополит Нестор – про те, що буде з монастирем і ченцями Почаївської Лаври, якщо її передадуть ПЦУ

Митрополит вважає, що Почаївська Лавра повинна стати такою ж загальною святинею, як знайома всім Зарваниця

Синод Православної церкви України створив релігійну організацію «Почаївська Свято-Успенська Лавра Тернопільської єпархії Української православної церкви» (ПЦУ) в Почаївській лаврі, яку зараз орендує УПЦ МП. Дане рішення з відповідним пакетом документів подають на реєстрацію у Державну службу України з етнополітики та свободи совісті. Про це пише Суспільне.

За словами митрополита Тернопільського і Кременецького Нестора, діють так, як робили у випадку з Києво-Печерською Лаврою.

Звичайно, що це не означає, що відразу ж після цього рішення всі приміщення монастиря «Свято-Успенська Почаївська Лавра» перейдуть з московського патріархату в Православну церкву України. Але це рішення означає, що ми декларуємо на те, що ми в цьому процесі беремо участь. І ми не просто чекаємо, що нам запропонують щось, але ми готові вже зараз починати процес оформлення документів, – каже Нестор.

Нагадаємо, 28 березня Митрополита Нестора призначили священноархімандритом Почаївської Лаври.

За діючою сьогодні традицією, всі монастирі, які знаходяться на території єпархії, напряму підпорядковуються місцевому єпископу. І, відповідно, він є ніби настоятелем всіх монастирів або священноархімандритом всіх монастирів. В даному випадку, поняття священноархімандрита не означає, що я буду безпосередньо знаходитися в Лаврі, навіть коли буде Лавра передана нам. Там буде знаходитися намісник, який буде звершувати безпосереднє керування монастирем, – розповів митрополит.

Що буде з монастирем та самими ченцями у випадку якщо Почаївську Лавру передадуть у користування Православній церкві України, Нестор каже, що на території Лаври поки не був та з тамтешніми монахами не спілкувався:

Я очікую, що велика частина братії залишиться навіть коли ті, хто проросійські, будуть з Почаївської лаври виселені. Прийняте рішення, заснований монастир і за мною затверджена посада священноархімандрита Лаври буде давати мені якісь підстави спілкуватися з цією братією. Раніше я міг говорити як приватна особа, але тепер я можу з ними говорити і пропонувати їм залишитися, молитися, рятуватися. Зараз це питання можна буде піднімати вже в зовсім іншому статусі.

За словами митрополита очікують, що їхнє питання у державній службі розглянуть протягом місяця. Щодо можливості користування Почаївською Лаврою греко-католицькою церквою, Нестор прокоментував так:

Моя особиста позиція – Почаївська лавра повинна стати такою ж загальною святинею, як знайома всім Зарваниця. Тобто вона належить греко-католицькій церкві, але коли православні священники з парафіянами приїжджають, як паломники, вони мають право там молитися.

Фото Тернопільської єпархії ПЦУ

Вибір читачів за тиждень

Відео