Олег Снітовський

Митець з Тернополя створив триптих-посвяту творцям фільму «Тіні забутих предків» (фоторепортаж)

Заставка5 (Copy)

15 червня 1941 року народився талановитий актор, автор 9 сценаріїв, режисер, лауреат Державної премії імені Тараса Шевченка, справжня українська кінозірка 60-70 років Іван Миколайчук.

Ролі молодого Тараса Шевченка у фільмі «Сон» та Івана Палійчука у «Тінях забутих предків» принесли Миколайчукові загальне визнання. Кінострічка «Тіні забутих предків» здобула багато радянських та зарубіжних призів та нагород, й була визнана однією з двадцяти найкращих картин світу. А ще були «Білий птах з чорною ознакою»,«Пропала грамота», «Вавилон ХХ», незакінчена робота Івана Миколайчука «Небилиці про Івана».

– Видатний актор, режисер та сценарист Іван Миколайчук фактично  став легендою не лише національного, але й світового кінематографу, – розповідає народний художник України Богдан Ткачик. – Власне, йому й іншим творцям фільму «Тіні забутих предків» я і присвятив  триптих «Свята вечеря». Тут і Сергій Параджанов, і Георгій Якутович, й Іван Миколайчук, і Юрій Іллєнко. А тема «Тіней забутих предків» мене здавна хвилювала…

02 (Copy)
02 (Copy)

02а (Copy)
02а (Copy)

4 (Copy)
4 (Copy)

Якось із тим жив, десятиліття носив у собі, а воно мене муляло. І от, коли кілька років тому був у Верховині, на пленері, зайшов до хати-музею фільму «Тіні забутих предків», то це все якось аж зворушило  й запало у серце. Так і виникла ідея створити триптих, який назвав «Свята вечеря».

Зобразив творців кінострічки у вигляді чорно-білих портретів, як світлини, така ніби, хроніка, аби підкреслити той час. Тут же – гуцульський килим, писанки, стіл із тієї хати, речі тогочасні, ікони-образи на склі, хотів передати дух тієї оселі, де не раз була велика творча рада, якщо хочете, така собі «свята вечеря», під час якої обговорювався майбутній фільм.

14 (Copy)
14 (Copy)

DSC03288 (Copy)
DSC03288 (Copy)

На іншій частині триптиху, крім Параджанова і Миколайчука є ще низка постатей. Цю частину триптиху я назвав «Тіні незабутніх предків». Там – 12 персон, світлої пам’яті мої друзі, подвижники, патріоти.

Серед них й знаний правозахисник з Тернополя, гомадсько-політиний діяч, краєзнавець та археолог Ігор Ґерета, який під час демонстрування кінофільму «Тіні забутих предків» у 1965 році на заклик Івана Дзюби піднявся разом із Василем Стусом та іншими патріотами на знак протесту проти політичних репресій. На полотні й ті, хто у різні роки боровся за вільну Україну,  земляки – письменники, художники, правозахисники, науковці, поети…

Іншу частину триптих назвав «Останнє обличчя українського поетичного кіно» – образ Івана Миколайчука в кінематографі, актора, який зіграв понад 30 ролей… Він, як і кожен із цих, направду великих постатей, які увійшли до цього триптиху, по- своєму, як міг, наближав нашу Незалежність…

Додамо, що триптих народний художник України Богдан Ткачик було представлено у січні цього року у Києві на IX бієнале мистецтва історичного живопису «Україна від Трипілля до сьогодення в образах сучасних художників».

1901 (Copy)
1901 (Copy)

03 (Copy)
03 (Copy)

04 (Copy)
04 (Copy)

05 (Copy)
05 (Copy)

06 (Copy)
06 (Copy)

11 (Copy)
11 (Copy)

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео