Віра Олександрович

На харчування дітей у Тернопільській області щодня даватимуть до 101 гривні, на оздоровлення - 380 (фото)

Сесія

До переліку найцікавіших питань, розглянутих на 2-й сесії Тернопільської обласної ради, можна впевнено зарахувати так звані «дитячі» - про вартість оздоровлення і харчування юних краян, тобто скільки на це готові витрачати грошей.

Нагадаємо, на засіданні не обійшлося без цікавинок, а також депутати зробили кілька звернень до керівництва країни.

Депутати2
Депутати2

Отже, метою «Обласної цільової соціальної програми оздоровлення та відпочинку дітей на період до 2025 року», як йдеться в документі, є «забезпечення належної якості та доступності послуг із оздоровлення та відпочинку дітей, організація реабілітації дітей з інвалідністю, запобігання інвалідизації дітей, збереження, удосконалення і розвиток мережі дитячих оздоровчих закладів, наметових містечок, створення в них безпечних умов перебування та збільшення кількості дітей, охоплених послугами з оздоровлення та відпочинку».

Крім того, програма передбачає використання потенціалу громадських об’єднань в організації відпочинку дітей. У документі, зокрема, йдеться (цитуємо): «…Протягом останніх років зберігається тенденція до погіршення стану здоров’я дітей, зумовлена впливом негативних соціально-економічних, екологічних і психоемоційних факторів. Академія медичних наук України констатує, що 80% випускників шкіл мають хронічні захворювання, що часто призводить до зниження працездатності та соціальної активності молодої людини. Причому фахівці вважають, що близько 75% хвороб у дорослих є наслідком умов життя у дитячі і молоді роки. Права дитини на відпочинок і дозвілля, користування найбільш досконалими послугами системи охорони здоров’я і засобами лікування та відновлення здоров’я визначили Конвенцією ООН про права дитини, ратифікованою Україною в 1991 році…».

Виходячи з того, що в області 62 410 дітей належать до пільгових категорій, з метою надання якісного оздоровлення та відпочинку більшій кількості юних краян, за рахунок коштів обласного бюджету планується надавати путівки лише 1 раз на рік одній дитині у період дії програми. Середня вартість путівки на оздоровлення і відпочинок становитиме 7 980 гривень з розрахунку 380 грн/день х 21 день (вартість визначена за результатами закупівель конкурсних торгів, проведених влітку 2021 року – прим.). Докладніше — за посиланням.

Депутати3
Депутати3

Також на сесії встановили вартість харчування дітей у закладах освіти Тернопільщини, що є комунальною власністю облради. І цифри там такі: «…вартість 5-разового харчування на одного учня і вихованця щодня у закладах загальної середньої освіти, дитячому будинку для дітей шкільного віку на 2021/2022 навчальний рік у сумі 85,17 грн (для дітей віком від 6 до 11 років), 95,46 грн (від 11 до 14 років) і 101,61 грн (від 14 до 18 років)».

До слова, це було 5-те засідання 2-ї сесії. Його того дня і закрили. Причому встигли розглянути 80 питань і заслухати звіт обласного прокурора.

Фото з трансляції засідання на сайті Тернопільської обласної ради

Вибір читачів за тиждень

Відео