Орест Сарматський

На Львівщині відкрили завод із переробки меду (Агроновини)

0501 (Copy)

У селі Сопошин Жовківського району Львівської області відкрили завод із переробки меду і продуктів бджільництва. Підприємство є експортером українського меду, сприяючи підтримці й розвитку регіональних бджолярів. 

Про це повідомляє прес-служба Львівської ОДА.

Інвестиції в підприємство становлять 20 млн грн. Зазначається також, що тут створять 50 нових робочих місць із хорошою заробітною платою.

До складу виробничих потужностей підприємства входить цех прийому сировини, цех переробки меду і гомогенізації, склад готової продукції, механічна майстерня, котельня з економічними та екологічними котлами.

Підприємство виробляє гомогенізований акацієвий, липовий, гречаний, соняшниковий, різнотрав’я і ріпаковий мед. Мед експортується до Польщі, Австрії, Італії, Канади.

Підприємство має можливість регулярно поставляти поліфлорний (зібраний із різних видів рослин) або монофлорний мед (зібраний з одного виду рослин) загальним обсягом до 500-1000 т на рік.

У планах – створення органічної та промислової пасіки, початок виробництва фасованого меду, налагодження виробництва інноваційних лікувально-профілактичних засобів на основі продуктів бджільництва й екологічно безпечних препаратів для бджіл.

Нагадаємо, протягом останніх років на пасіках Вінницької області щорічно виробляється понад 4 тис. т меду. З них експортується понад 3,5 тис. т на суму більш ніж $7 млн.

Експорт сирних продуктів значно скорочуватиметься

0502 (Copy)
0502 (Copy)

У лютому Білорусь прикрила схеми експорту сирних продуктів. Для українських виробників сиру ситуація ускладнюється, адже раніше через Білорусь вони вивозили по 2-3 тис. т товару щомісяця. Про це повідомляє «Інфо-Шувар».

Нагадаємо, в Україні розробили пілотний проект щодо контролю сирого молока на території чотирьох областей.

Тепер сирного продукту доведеться виробляти на ці 2 тис. т менше, адже перспектива збільшення поставок на інші ринки незначна, а передумов для зростання внутрішнього споживання сирного продукту немає.

Виробники справжніх сирів поки ще не до кінця зрозуміли, що підприємства, які втратили ринок збуту сирних продуктів, спробують переключитися на сир, і конкуренція на ринку загостриться. Такий висновок напрошується, виходячи з цін продажів провідних виробників. У лютому деякі сировари навіть підняли  ціни. В середині лютого провідні виробники продавали «народні» сири безпосередньо дистриб’юторам по 150-160 грн/кг.

Ціни на сирні продукти зі зрозумілих причин знижуються. До Казахстану їх ще продають по $2,3-2,4 тис./т, але оператори вважають, що через посилення конкуренції сирні продукти, що «старішають», пропонуватимуть по $2 тис./т.

Експорт сирних продуктів буде і далі скорочуватися.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео