Орест Сарматський

На шану і пам'ять про вбитих священників на Тернопільщині звели каплицю (фоторепортаж)

Заставка005 (Copy)

Минулої неділі у Струсові, що на Теребовлянщині, урочисто освятили каплицю пам’яті блаженних Миколи Цегельського та Миколи Конрада, місцевих уродженців, яких знищив більшовицький режим.  

- Ідея побудови такої каплиці виникла у 2001 році, після візиту в Україну Івана Павла ІІ, коли він проголосив блаженними 26 греко-католицьких мучеників за віру, у тому числі Миколу Цегельського та Миколу Конрада зі Струсова. У той час люди вирішили якось увічнити пам'ять про невинно убієнних священників і встановили на околиці села пам’ятний хрест. Поступово збирали кошти, а наш земляк, який зараз живе у Львові, архітектор Сергій Піньковський розпочав розробляти проєкт майбутньої каплиці. Кожен до її зведення долучався як міг. Допомагали й односельці,  які зараз мешкають за кордоном, - розповів мешканець села, заслужений майстер народної творчості України Михайло Кульчицьий, один із тих жителів Струсова, які особисто долучилися до будівництва нової сакральної споруди.

 

Так, пан Михайло виготовив великий хрест із розп’яттям Ісуса Христа, встановлений біля каплиці, інший, позолочений хрест, який він офірував, нині увінчує купол нової духовної споруди. Також Михайло Кульчицький створив фігури двох ангелів біля воріт церквиці та скульптури чотирьох ангелів на самій будівлі каплиці. 

Її архітектор Сергій Піньковський каже, що споруда органічно вписалася у навколишній ландшафт, має сучасний дизайн зі збереженими елементами традиційного сакрального будівництва Західної України.

Усередині каплиці встановлено ікони, автор яких – заслужений художник України, митець з Теребовлі Микола Шевчук. 

Чин освячення каплиці-храму блаженних священномучеників УГКЦ Миколи Конрата та Миколи Цегельського здійснив архиєпикоп і митрополит Тернопільсько-Зборівський Василій Семенюк.

Храмом опікуватимуться отці-василіяни, настоятель отець Теодор Нагорняк, ігумен Бучацького монастиря Воздвиження Чесного Хреста Господнього і ліцею св. Йосафата.

Архиєпископ Василій цього ж дня освятив новий престіл для храму, а, відтак, за участю декана Микулинецького Євгена Влоха, радника протоігумена провінції Найсвятішого Спасителя в Україні о. Йосифа Кралька (він же ігумен Дрогобицького монастиря) та сотрудника храму св. Василія Великого у Тернополі отця Олега Ворони, уродженця цього села, відслужив Божественну Літургію. 

У проповіді владика Василій згадав життєвий і мученицький шлях отців Миколи Кондрата та Миколи Цегельського. Опісля відбулося освячення води, а брати-семінаристи презентували духовний концерт.

Високопреосвященний Василій висловив слова вдячності та вручив грамоти жертводавцям, які найбільше спричинився до побудови храму. 

У спільній молитві взяла участь і Марта Цегельська, дочка священномученика Миколи Цегельського, яка поділилася з присутніми свідченням про приклад молитви і посвяти свого батька.

Наприкінці урочистостей ветерани АТО і волонтери Теребовлянщини вручили нагороди священникам, які допомагали і допомагають захисникам України.

- Це подія не тільки для Струсова, але й для всієї Микулинецької громади. Це – знаменна подія, яка засвідчує визнання і велику подяку тим, хто віддав своє життя за віру, Церкву, майбутнє України. 

- Каплиця у Струсові, це не просто витончена сакральна споруда, що приносить естетичне задоволення. Вона ще й яскравий приклад згуртованості нашої громади, яка об’єднаался навколо нашої спільної пам’яті задля дня сьогоднішнього і завтрашнього, - прокоментував подію голова Микулинецької громади Іван Слободян.

...Віднині каплиця-храм на околиці Струсова нагадуватиме про посмертно реабілітованих, достойних отців, світлої пам’яті священників Миколу Цегельського та Миколу Конрада, а сама територія, де розташована сакральна споруда, згодом стане духовною територією для односельчан та тих, хто прийде сюди, аби вклонитися незламним ісповідникам християнської віри...

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео