Анастасія Кисіль

На Тернопільщині археологи знайшли фрагмент унікальної патріотичної кахлі (фото)

Особливо символічним є й те, що знахідку виявили у День Конституції України. Це наче послання з минулого, що все буде Україна!

Поміж повітряних тривог у селищі Залізці Тернопільського району розпочали археологічні дослідження. У перший день розкопок археологи знайшли  фрагмент пізньосередньовічної кахлі в патріотичних кольорах.  

Патріотична знахідка археологів - це поліхромна кахля від пічки XVI-XVII століття.

Вона скоріш за все мала основний фоновий колір синій, на якому був зображений рослинний орнамент, наприклад, виноградна лоза - християнський символ. Але розфарбований він був в нетрадиційні тоді кольори. І так склалося, що зараз комбінація цих кольорів вважається патріотичною, - розповів Терену директор Залозецького краєзнавчого музею, археолог Василь Ільчишин. 

За його словами, кахлі того періоду переважно фарбували зеленим або коричневим. Фарба інших кольорів була дуже дорогою, тому користувалися нею рідко.

Жовта, синя, бірюзова фарби майже не використовували, бо їхнє виробництво було дуже дорогим. Тож такі поліхромні кахлі - рідкість, – каже експерт. 

У містечку Залізці розпочали археологічні дослідження

За один день розкопок у Залізцях знайшли понад десяток люльок козацького періоду XVII століття. А також різні кахлі, скляний та керамічний посуд, серед якого є як цілі посудини, так і їх фрагменти. 

Ми навіть знайшли залишки житла XVII століття, яке згоріло, – ділиться результатами досліджень Василь Ільчишин. 

Археологічна експедиція Залозецького краєзнавчого музею спільно із Охоронною археологічною службою України триватиме до 8 липня. 

Розкопки триватимуть до кінця наступного тижня

На базі цієї експедиції проходять археологічну практику студенти історичного факультету Тернопільського національного педагогічного університету ім. Володимира Гнатюка, а наступного тижня приєднаються студенти історичного факультету Кременецької обласної гуманітарно-педагогічної академії ім. Тараса Шевченка. 

Фото Василя Ільчишина 

Вибір читачів за тиждень

Відео