Віра Олександрович

На Тернопільщині будуть шукати резерви, щоб у місцевих бюджетах краю було достатньо грошей (фото)

Стан наповнення місцевих бюджетів Тернопільщини у 2021 році був цілком задовільним. Утім, надалі треба шукати резерви додаткових надходжень.

Питання фінансів було головним сьогодні, 23 лютого, під час засідання колегії Тернопільської обласної держадміністрації (ОДА). Також там йшлося про підсумки роботи у сфері оборонної і правоохоронної роботи.

Володимир Харченко директор департаменту архітектури, містобудування, житлово-комунального господарства та енергозбереження облдержадміністрації

Присутнім насамперед нагадали, що у 2021 році основними завданнями департаменту у сфері оборонної роботи і взаємодії з правоохоронними органами були - сприяння і надання необхідної допомоги в удосконаленні системи територіальної оборони на території області.

- Упродовж 2021 року представники територіальної оборони брали участь у проведенні 23-х заходів із підготовки тероборони, - каже директор департаменту з питань оборонної роботи, цивільного захисту населення і взаємодії з правоохоронними органами Тернопільської ОДА Василь Ясіновський. – Йдеться про навчання, тренування і збори. Крім того, щомісячно, в останню п’ятницю місяця, на базі військової частини А32-15 у с. Біла Тернопільського району керівництво бригади територіальної оборони проводить Єдині всеукраїнські стрілецькі дні.

Тероборона

Наступним питанням на колегії були фінанси. Відатк, доповідали начальник головного управління Державної податкової служби (ДПС) в області Михайло Яцина і директор обласного департаменту фінансів Степан Скибиляк.

- Згідно із довідкою Міністерства фінансів України про виконання доходів місцевих бюджетів за 2021 рік, за темпами росту фактичних надходжень загального фонду Тернопільщина займає 5-ту позицію в Україні, - каже головний фінансист краю. - Перевиконали план 50 місцевих бюджетів (84,7%) із загальним обсягом перевиконання 238,4 млн грн.

Фахівці наголосили, що рівень фінансового забезпечення місцевих бюджетів насамперед залежить від ефективності роботи місцевих органів влади щодо пошуку оптимальних інструментів і вирішення проблем наповнення відповідних бюджетів.

Засідання колегії Тернопільської обласної держадміністрації

Очільник обласної податкової поінформував присутніх, що завдяки взаємодії і спільним заходам ГУ ДПС в області, інших органів виконавчої влади та місцевого самоврядування у 2021 році вдалося забезпечити виконання надходжень до бюджетів усіх рівнів. Воно становить 105%. Порівняно із 2020 роком - «плюс» 22,7%, наголосили на сторінці ДПС у Тернопільській області.

- У 2021 році до місцевих бюджетів Тернопільщини надійшло 5,8 млрд грн податків і зборів, що на 1,5 млрд грн або 22% більше, ніж за 2020 рік, - уточнює Михайло Яцина. - Податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) займає майже 70% у надходженнях до місцевих бюджетів і майже 90% – у доходах обласного бюджету. Тому подальше збільшення дохідної частини місцевих бюджетів значно залежить від повноти освоєння наявної та потенційної частин бази оподаткування із цього платежу. Резерви додаткових надходжень податку насамперед пов’язані зі збільшенням числа офіційно працевлаштованого населення і підвищенням середньої зарплати, а також - із легалізацією її реального рівня.

Також очільник податкового відомства краю розповів про ситуацію із погашенням податкового боргу. Так, упродовж 2021 року надходження в рахунок погашення податкового боргу до зведеного бюджету склали 50,7 млн грн, у тому числі: до держбюджету – 23,3 і до місцевих бюджетів – 27,4 млн грн.

- У сучасних умовах для територіальних громад важливим є визначення єдиних методичних підходів до організації моніторингу ефективності діяльності органів місцевого самоврядування й оцінки динаміки показників, що характеризують рівень соціально-економічного розвитку територій, - додає Михайло Яцина. – Тому необхідно налагоджувати належну взаємодію з підрозділами ГУ ДПС в області щодо залучення наявних резервів додаткових надходжень податків і зборів до місцевих бюджетів у поточному році.

Нагадаємо, податки, які вносять підприємці, котрі ведуть роздрібну торгівлю алкогольними напоями, тютюновими виробами і пальним, потрапляє у місцеві бюджети. Тож значна кількість порушень у цій сфері тривожить податківців.

Фото з сайту Тернопільської ОДА    

Вибір читачів за тиждень

Відео